Gotički roman

С Википедије, слободне енциклопедије

Gotski ili gotički roman je bila književna vrsta pripovetke i romana strave, koja se pojavila u drugoj polovini 18. veka u Engleskoj. Poezija ovog razdoblja težila je slobodnijem stilu, i nastojala se približiti gradjanskom govoru.[1] Gotski roman je roman strave, u kojem se opisuju priče natprirodnog, mističnog sadržaja. Nastao je kao reakcija na racionalistički građanski roman. Bio je i pod uticajem nemačke natprirodne proze. Opisuje scene iz feudalnog srednjeg veka i romantiku proze. Prvi roman okarakterisan kao gotski je Dvorac Otranto, Horacea Walpolea iz 1764. Naziv potiče od stilskog gotičkog razdoblja, koje se u ovom smislu najviše odnosi na arhitekturu. Inspiracija gotskoj prozi su bile ruševine gotičkih crkava i građevina.[2]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Castle of Otranto: The creepy tale that launched gothic fiction”. BBC News (на језику: енглески). 2014-12-13. Приступљено 2024-02-03. 
  2. ^ Hogle, Jerrold E., ур. (2002). The Cambridge Companion to Gothic Fiction. Cambridge Companions to Literature. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-79124-3.