Hari Micidis

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Hari u Marakajbu, Venecuela (april, 2005.)

Hari Haralampos Micidis (rođen 14. februara 1972.) je grčko-britanski putnik i avanturista koji je obišao sve države sveta, poznat po mesečnoj rubrici 'Hari u...' u srpskom putničkom časopisu Travel Magazin. "Časopis uspešnih" Naš brend, proglasio ga je drugim najvećim svetskim putnikom.

Lični život[уреди]

Hari je rođen u Londonu, od oca Grka i majke poreklom iz Južnoafričke republike.[1] Do 2001. godine obišao je sve evropske zemlje (Belorusija je bila poslednja), nakon čega je odlučio "osvojiti" čitav svet. U tome je uspeo kada je imao 36 godina, posetivši Ekvatorijalnu Gvineju u martu 2008. godine (tačnije 2011. godine, ako računamo nedavni referendum za nezavisnost Južnog Sudana)[2].

Hari i njegov rad spominju se detaljnije, u knjizi švajcarsko-nemačkog autora Kolje Sporija - 'Bio sam svuda' (Ich war überall) kao i u delu 'Susreti s istaknutim putnicima' (Encuentros con Viajeros Notables) španskog putnika i pisca Horhea Sančeza[3], ali je i sam držao predavanja o svojim putovanjima na raznim jezicima[4]. Zapisi o Hariju mogu se naći u različitim člancima, takođe mesečno piše putopise o nepoznatim i teško dostupnim destinacijama za poznati Duke&Peterson Travel Magazine (srpsko izdanje) od 2008. godine [5]. Poznati srpski medij B92 [6], kao i Politika, intervjuisali su Harija u više navrata, najviše zbog činjenice da je jedan od retkih velikih putnika koji tečno govori srpski jezik a koji je i boravio u srpskoj prestonici Beograd 2008 godine.

The Best Travelled - TBT[уреди]

Hari je pokrenuo veb-stranicu www.thebesttravelled.com u aprilu, 2012. godine (što označava početnu fazu), pre nego sto ju je i formalno predstavio 13. oktobra, te iste godine.[7] TBT je predstavio i novu podelu sveta - podelivši Zemlju na 1281 regiju (za razliku od UN-ove 193 države, Wikipedijine 242 i Travel Century Club-ove podele na 324 zemlje). Ova divizija uključuje većinu TCC-ove divizije, ali države su onda dalje podeljene prema veličini i/ili broju stanovnika određene zemlje.[8] TBT ima za cilj postati glavni u području takmičarskog putovanja. Konkurent TBT stranici je stranica MTP (Most Traveled People[9]), internet stranica koju je osnovao Čarls Velej.

Reference[уреди]