Екваторијална Гвинеја

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Република Екваторијална Гвинеја
República de Guinea Ecuatorial  (шпански)
République de Guinée équatoriale  (француски)
República da Guiné Equatorial  (португалски)
Крилатица: Јединство, мир, правда
(шпански: Unidad, Paz, Justicia)
(француски: Unité, Paix, Justice)
(португалски: Unidade, Paz, Justiça)
Химна: Кренимо стазом наше велике радости
(шпански: Caminemos pisando las sendas de nuestra inmensa felicidad)
(француски: Marchons en foulant le chemin de notre immense joie)
(португалски: Caminhemos sob a trilha de nossa imensa felicidade)
Положај Екваторијалне Гвинеје
Главни град Малабо
Службени језик шпански, француски, португалски
Владавина
Председник Теодоро Обианг Нгуема Мбасого
Председник Владе Висенте Ехате Томи
Историја
Независност Од Шпаније
12. октобар 1968.
Географија
Површина
 — укупно 28.051 km2(141)
 — вода (%) занемарљиво
Становништво
 — 2013.[1]¹ 1.772.275(153)
 — 2001. 1.014.999
 — густина 63,18 ст./km2
Економија
Валута ЦФА франак
 — стоти део валуте ‍100 центи‍
 — код валуте XAF
Остале информације
Временска зона UTC +1
Интернет домен.gq
Позивни број +240

¹ Због географског положаја државе, неке статистичке агенције често праве грешу па уместо броја становника целе државе, објављују број само за један њен део (најчешће за Рио Муни)

Екваторијална Гвинеја (шпански: Guinea Ecuatorial, француски: Guinée équatoriale, португалски: Guiné Equatorial), званично Република Екваторијална Гвинеја (шпански: República de Guinea Ecuatorial, француски: République de Guinée équatoriale, португалски: República da Guiné Equatorial), је земља у западном делу централне Африке [2], и једна је од најмањих афричких држава. Граничи се са Камеруном на северу, Габоном на истоку и југу, и Гвинејским заливом на западу. Пре је била шпанска колонија под именом Шпанска Гвинеја. Државна територија (континентални део познат као Рио Муни) обухвата и више острва, међу којима и веће острво Биоко (бивши Фернардо По) на коме се налази главни град Малабо.

Географија[уреди]

Екваторијална Гвинеја се налази у западном делу дентралне Африке. Састоји се из континенталног дела који се зове Рио Муни и пет већих острва: Биоко, Анобон, Корсико, Елобеј Гранде, Елобеј Чико и из мањих острваца. Биоко, који се све до 1970-их звао Фернандо По, је највеће острво са површином од 2017 km² и налази се на 40 km од обала Камеруна. Рио Муни има површину од 26,003 km², река Рио Бенито га дели на два дела. Вулканско острво Анобон има површину од 18 km² и налази се 595 km јужно од острва Биоко. Клима је тропска, са тешким кишама, великом влажношћу, и честим сезонским променама.

Председник Екваторијалне Гвинеје гради нови главни град Ојала, далеко од обале.[3]

Положај[уреди]

Државе са којима се Екваторијална Гвинеја граничи су Камерун и Габон. Површина државе износи 28.051 km².

Геологија и рељеф[уреди]

Воде[уреди]

Флора и фауна[уреди]

Клима[уреди]

Историја[уреди]

Португалски истраживач Фернао до По је тражећи пут за Индију открио 1472. острво Биоко. Назвао га је Формоза, али је убрзо добило име по њему. Острва Фернандо По и Анобон су колонизовали Португалци 1474. Португалци су задржали контролу над њим све до 1778. када су острва и трговачка права у континенталном делу од реке Нигер до реке Огове предате Шпанији у замену за територије на Америчком континенту. Од 1827. до 1843. Британија је основала базе на острву да би се борила против трговине робљем. Континентални део, Рио Муни, је постао протекторат 1885. и колонија 1900. Између 1926. и 1959. територија је уједињена у колонију Шпанска Гвинеја.

У марту 1968. под притиском локалних националиста и Уједињених нација, Шпанија је објавила да ће дати независност Екваторијалној Гвинеји. Званично је постала независна 12. октобра 1968. Од тада земља је имала два лидера, Франциска Масиас Нгуема, бившег градоначелника Моногома током Шпанске колонијалне власти, и његовог братанца Теодора Обианг Нгуема Мбасогоа, који је 1979. извршио државни удар и погубио свог стрица.

Становништво[уреди]

Административна подела[уреди]

Екваторијална Гвинеја је подељена у седам провинција (у заградама се налазе главни градови):

  • Анобен (Сан Антонио де Пале)
  • Биоко Норте (Малабо)
  • Биоко Сур (Луба)
  • Центро Сур (Евинајонг)
  • Кие-Нтем (Ебебијин)
  • Литорал (Бата)
  • Веле-Нзас (Монгомо)

Привреда[уреди]

Пре стицања независности привреда Екваторијалне Гвинеје се ослањала на производњу какаоа. Територија је имала највиши друштвени производ по становнику у Африци 1959.

Године 1996. откривене су велике резерве нафте. Производња нафте је 2004. била 360.000 барела на дан. Већина становништва се бави екстензивном пољопривредом и рибарством.

Саобраћај[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]