Hiljadu ostrva

С Википедије, слободне енциклопедије
Deo arhipelaga koji čini 1.864 ostrva

Hiljadu ostrva (engl. Thousand Islands) je arhipelag koji čini 1.864 ostrva, na prirodnoj granici između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Godine 1904. ovo područje proglašeno je Nacionalnim parkom Kanade, a od 2002. godine, od strane UNESCO-a proglašena su za rezervat biosfere.

Status[уреди | уреди извор]

Broj ostrva na arhipelagu određen je prema kriterijumu: da je ostrvo iznad nivo vode tokom cele godine, da ima površinu veću od 1 kvadratnog metra, i da na njemu postoji najmanje jedno stablo.[1][2]

Hiljadu ostrva danas imaju status:

  • Nacionalnog parka Kanade od 1904. godine. To je jedan od najmanjih nacionalnih parkova u Kanadi koji se sastoji se od 26 velikih i mnogo malih ostrva, kao i tri područja na kopnu (kao npr Front of Yonge koji je takođe deo Nacionalnog parka Hiljadu ostrva. Prostire se na površini od 24 km2 (9 sq mi).
  • Rezervat biosfere od strane UNESCO-a, od 2002. godine

Položaj i prostranstvo[уреди | уреди извор]

Nacionalni park Hiljadu ostrva prostire se na 1.864 ostrva koji se nalaze u u početnom delu reke Sen Loren i severoistočnom delu jezera Ontario. Proteže se na dužinu od oko 80 km, nizvodno od Kingston-a, u provinciji Ontario.

Deo ostrva koja pripadaju Kanadi u sastavu su u provinciji Ontario i a deo ostrva na teridoriji SAD-a su u državi Njujork.

Arhipelag Hiljadu ostrva na mapi iz 1898. godine

Istorija[уреди | уреди извор]

Ljudsko prisustvo na ovim ostrvima datira nekoliko hiljada godina. Ona su deoo tradicionalne teritorije Irokeze . Kasnije su ih okupirala plemena odžibve. Istraživači i trgovci krznom počev od 17. veka prolazili su kroz ovo područje, ali siromašno tlo nije ih privlačilo da se na njima duže nastane. Prva naselja nastala su do kraja 1770-ih godina.

Tokom rata 1812. godine područje je bilo važna vojni put. 1904. godine, većina ostrva je bila naseljena, a lokalni stanovnici su pozvali vladu da 9 ostrva zaštiti od dalje devastacije. Iste godine ove parcele činele su jezgro budućeg parka prirode koji je osnovan 1914. godine, u početku kao Nacionalni park St. Lawrence, kasnije kao Nacionalni park Hiljadu ostrva.[3]

Geografija[уреди | уреди извор]

Većina ostrva su samrtju delom drevnih brda Frontenačke osovine (engl. Frontenac Axis), građene od preambijskog granita koji je povezivao kanadski štit (engl. Canadian Shield) sa planinama Adirondak (engl. Adirondack Mountains) u državi Njujork. Posle povlačenja lednika, ovaj prostor, između brda poplavljen je vodom novoformirane reke Sen Loren (engl. St Lawrence River), što je rezultovalo nastankom današnjeg pejzaža — Hiljade ostrva.

Ostrva se međusobno ne rzlikuju samo po veličini – počev od ostrva sa 60 kvadratnih kilometara, pa sve do onih koja su toliko mala da njima stoji samo jedna kuća, več i po specifičnoj prirodi. Neka ostrva su nenaseljena sa stenama pokrivenim lišajima, a drugi su obrasli gustim listopadnim ili mešovitim šumama ili drvećem tipičnim za severne regione Amerike. Zajedno, sva ostrva čine jedinstveni ekosistem raznovrsnih biljnih i životinjskih vrsta, a neke od biljaka su endemske i javljaju se samo ovde i nigde više u Kanadi.

Najveće ostrvo je Wolfe Island, dugačko oko 29 km i širok oko 9 km na najširem delu na kome živi oko 1.400 stanovnika. Za razliku od ovog, upoređenja radi, na jednom od najmanjih ostrva je stala samo jedna kuća i pored nje jedva jedna gvozdena klupa.

Veliki broj ostrva je i dalje nenaseljen, a oni koji na sebi imaju kuću ili dve imaju pristup električnoj energiji, telefonu, kao i stalnom prevozu do kopna (ili drugih ostrva) trajektom.

Oko dvadeset ostrva čine Nacionalni park Hiljadu ostrva, najstariji nacionalni park u Kanadi, istočno od Stenovitih planina.

Turizam[уреди | уреди извор]

Ovaj arhipelag svake godine privlači veliki broj turista kojima nudi mogućnosti kampovanja, uređene pešačke staze, i organizovanu posetu i zabavu kroz razne avanutističke obilaske.

Galerija[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ Andrea Sachs (3. 9. 2010). „Tales of a Thousand Islands”. The Washington Post. Приступљено 30. 1. 2015. 
  2. ^ Bartelma, Katy (2005). Let's Go 2005 USA: With Coverage of Canada. New York: St. Martin's Press. стр. 270. ISBN 0312335571. Приступљено 30. 1. 2015. 
  3. ^ „Thousand Islands National Park (formerly St Lawrence Islands National Park)”. http://www.thecanadianencyclopedia.com. Архивирано из оригинала 16. 01. 2018. г. Приступљено 15. 1. 2018.  Спољашња веза у |publisher= (помоћ)

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]