IDLE (Пајтон)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
IDLE
IDLE у акцији
IDLE у акцији
Програмер(и)Гвидо ван Росум
Прво издање22. децембар 1998
Спремиште Уреди на Википодацима
Оперативни системУнакрсна платформа
ТипИнтегрисано развојно окружење
Веб-сајтdocs.python.org/library/idle.html

IDLE (Integrated DeveLopment Environment[1] или Integrated Development and Learning Environment[2]) је интегрисано развојно окружење за Пајтон, који је био у пакету са подразумеваном имплементацијом језика од 1.5.2b1.[3][4] Направљен је као опциони део Пајтонвог пакета са много дистрибуција Линукса. Написан је комплетно у Пајтону и Tkinter GUI комплету алата.

IDLE је требало да буде једноставно ИРО и погодано за почетнике, нарочито у образовном окружењу. У том смислу, он је унакрсно-платформни  и избегава гужву међу карактеристикама.

Закључујући на основу README, главне карактеристике су му:

IDLE је критикован за различите проблеме при коришћењу, укључујући пад фокуса, недостатак функције копирања у оставу, недостатак опција за нумерисање линија, и уопште за дизајн интерфејса; назван је ИРО "једнократну употребу" за, јер корисници често прелазе на напредније ИРО како стичу искуство.

Аутор Гвидо ван Росум каже да је IDLE је скраћеница за "Integrated DeveLopment Environment", а пошто је ван Росум делимично назвао језик у част британској комичарској групи Монти Пајтон, име IDLE је вероватно изабрано у част Ерику Ајдлу, једног од Монти Пајтонових оснивача.

Референце[уреди]

  1. ^ Subject: IDLE 0.2 -- Integrated DeveLopment Environment for Python, From: Guido van Rossum, Date: Fri, 8 Jan 1999 17:35:25 GMT
  2. ^ https://docs.python.org/2/library/idle.html
  3. ^ Subject: IDLE 0.1 -- a Python IDE, By Guido van Rossum - 16 Nov 1998 - comp.lang.python
  4. ^ IDLE 0.1 was distributed with the Python 1.5.2b1 release on 12/22/98., From: \Python-1.5.2\Tools\idle\NEWS.txt

Спољашње везе[уреди]