ID сесије

С Википедије, слободне енциклопедије

Идентификатор сесије, ID сесије или токен сесије је информатички податак који се користи у мрежним комуникацијама (често уз помоћ HTTP-а) за идентификацију сесије, низа повезаних размена порука. Идентификатори сесије постају неопходни у случајевима у којима комуникациона инфраструктура користи протокол као што је HTTP. На пример, купац који посећује сајт продавца жели да убаци одређен број производа у виртуелну корпу и настави (обави) куповину преласком на страницу с касом. Овај поступак обично подразумева сталну комуникацију, када је неколико веб-страница захтевано од стране клијента и које су му послате назад од стране сервера. У таквој ситуацији, од виталног је значаја праћење тренутног стања корпе купца, а идентификатор сесије је један од начина да се постигне тај циљ.

Идентификатор сесије обично додељује посетиоцу при његовој првој посети сајту.[шта?] Овај идентификатор се разликује од корисничког идентификатора. У таквим сесијама, идентификатори су обично кратковечни (истичу након одређеног времена неактивности, које је унапред подешено, а може бити неколико минута или сати) и могу да постану неважећи након што се неки циљ испуни (на пример, једном када купац заврши са својом наруџбином, он не може да користи исту сесију да би додао још производа у корпу).

Будући да се идентификатори сесије често користе за идентификацију корисника који је пријављен на сајт, они могу да се злоупотребе од стране хакера и добију потенцијалне привилегије. Идентификатор сесије је, по правилу, насумично генерисан стринг да би се у што већој мери смањила вероватноћа злоупотребе валидног индентификатора посредством грубе силе. Многи сервери врше додатну потврду (проверу) клијента, у случају да је нападач успео да добије идентификатор. Закључавање сесије на IP адреси клијента је једноставан и ефективан начин заштите, све док нападач не може да се конектује на сервер са исте адресе, али такође може изазвати проблеме за клијента уколико клијент приступа серверу на више начина (нпр. велики број интернет конекција) и IP адреса клијента не пролази пресликавање мрежне адресе.

Када говоримо о злоупотреби сесије, најчешћи облици напада су фиксација сесије и крање сесије. Крање сесије је отмица сесије односно њеног ID-а. На пример, до сесије се може доћи простим погађањем.[појаснити] Нападач може константно слати захтеве којима ће придруживати ID сесије. Ако апликација није добро заштићена, може доћи до тога да захтев прође и нападач се логује под налогом корисника чију је сесију погодио. Сесија се може преузети и уз помоћ колачића с рачунара клијента. Овакви покушаји преузимања сесије се називају напади фиксацијом сесије.

Токен сесије је јединствени идентификатор; обично је у форми хеша, генерисаног хеш функцијом која се ствара и шаље са сервера клијенту да идентификује тренутну интеракцију сервера. Клијент обично складишти и шаље токен као HTTP колачић и/или као параметар у GET или POST упитима. Разлог за употребу токена сесије је да је на клијенту само да рукује идентификатором (мали део података који је иначе бесмислен[појаснити] и на тај начин не представља никакву опасност за безбедност); сви подаци везано за сесију се чувају на серверу (обично у бази података, којој корисник нема директан приступ), повезани с тим идентификатором. Постоји много недостатака идентификатора сесије и може се десити да неки услови програмера не буду испуњени. Многи програмери користе другу (различиту) логику да идентификују сесију.

Примери имена које неки програмски језици користе када именују своје колачиће укључују JSESSIONID (Јава), PHPSESSID (PHP) и ASPSESSIONID (Microsoft ASP).

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]