Iskustva Roberta Nimanija

С Википедије, слободне енциклопедије
Iskustva Roberta Nimanija
Iskustva Roberta Nimanija (2014), satirične priče.jpg
Nastanak i sadržaj
AutorPerica Jokić
Dizajner koricaMilan Beštić
Zemlja Crna Gora
Jeziksrpski
Žanr / vrsta delasatira
Izdavanje
Datum
izdavanja

10. februar 2014.
Broj stranica127
Klasifikacija
ISBN?978-86-7792-350-1
Hronologija
PrethodnikPričam ti priču
NaslednikOgledi Roberta Nimanija

Iskustva Roberta Nimanija je naziv knjige satiričnih priča književnika Perice Jokića. Knjigu je objavio „Pegaz“, izdavačko preduzeće iz Bijelog Polja.[1][2]

Pod pseudonimom[уреди | уреди извор]

Prvih sto priča, sabranih u ovoj knjizi, objavljeno je na raznim sajtovima i elektronskim časopisima tokom leta i jeseni 2013. pod pseudonimom Robert Nimani.[3][4] To je napravilo zbrku među satiričarima da su, čak, počela i pojedinačna istraživanja oko toga ko je Robert Nimani. Nisu bili zbunjeni time da se niotkud i odjednom pojavilo novo ime u svetu satire, toga će uvek biti, ali da se radi o takvom talentu, bilo je malo neshvatljivo. U prvom redu, postavljalo se pitanje gde je taj do sada bio i čime se bavio? Kada se sam razotkrio na jednoj aforističarskoj promociji, doneo je izvesno olakšanje „pratiocima“, jer je Perica Jokić već bio poznat među satiričarima.[5]

Izvodi iz recenzija[уреди | уреди извор]

  • Dok sam na сошл нетворку čitao ove priče, uživao sam, ali i mučio se, pokušavajući da otkrijem ko bi mogao da bude taj Robert Nimani. I gde je do sada bio. Energiju koju sam uzalud potrošio na otkrivanje identiteta ovog pisca, vratile su mi neke kolege, svrstavajući mene u mogućeg Roberta Nimanija. Zaista, lep kompliment. Voleo bih da je tako, a evo zašto nije: Ja se snalazim i tok misli začinjavam lingvističkim eksperimentima, a on to isto postiže običnom leksikom iz dnevne jezičke prakse. I ja maštom, ponekad, postižem neočekivanost, dok za njega verujem da sam sebe iznenadi obrtom do koga je dosegao... (Milan Beštić)
  • U pričama Perice Jokića (Roberta Nimanija) normalno je da svaka situacija izlazi izvan okvira svih zamislivih normi. Karakteristično je da u izlaganjima ovih kratkih sižea autor kreće od neobičnih i smiješnih situacija, a svojim darom da u svakom trenu iznađe neki čudesan obrt, svim fragmentima u ovoj knjizi daje jednaku zanimljivost, a svim čitaocima jednaku mogućnost uživanja u tekstu. (Bojan Rajević)
  • Ono sto Perici padne na um, njegova večna senka Nimani vešto iskoristi kao okidač i pretvori u ZEN priču! Luda mudrost ili mudra ludost Nimanija, u svakom slučaju nije egzotika niti prazni ritual, već precizni, kratki vodič ka upoznavanju nekih pravila života za one koji žele da na duhovit način razumeju njegovu pozadinu van svih pravila i konvencija. (Dane Bajić)
  • Perica Jokić svojom zbirkom priča svesno žonglira između mašte i logike, izvodeći pritom lične zakone dedukcije. Maestralno razotkrivanje društvenih devijacija i lažnih vrednosti uz originalan humor, svojstven Perici, omogućavaju čitaocu da vizuelizira svaku od priča. (Daliborka Šišmanović Kepčija)

Romani u prahu[уреди | уреди извор]

Ono što je fascinantno je da jedan satiričar piše potpuno različito u zavisnosti u kojem liku se nalazi, da li je Robert Nimani ili Perica Jokić. Ovaj „drugi“ piše klasične i znatno opširnije satirične priče, no isto kvalitetno i prijemčivo za čitanje. U pričama o Robertu Nimaniju, Jokić slučajeve rešava u par poteza, ali, na koji način to radi, nesumnjivo da mu je, za tako nešto, potrebna i ona mrvica pozitivnog ludila. A apsurd, hiperbola i nadrealizam su mu nezaobilazne alatke. U knjizi ima 167 priča kao 167 romana u prahu.

Izvori[уреди | уреди извор]

Preporuke[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]