Junije Anej Galion

С Википедије, слободне енциклопедије

Junije Anej Galion (Junius Annaeus Gallio), po rođenju Lucije Anej Novat (Lucius Annaeus Novatus), bio je rimski carski velikodostojnik iz 1. vijeka, poznat kao sin Seneke Retora i stariji brat znamenitog filozofa Seneke Mlađeg, te po tome što se pojavljuje kao jedna od ličnosti u Novom zavjetu.

Rodio se i odrastao u Kordobi, a potom otišao u Rim gdje ga je retorici poučavao, a kasnije i usvojio Junije Galion, tada poznati orator koji mu je dao i novo ime. Zajedno s bratom je protjeran na Korziku, a potom vraćen u Rim, kada je Agripina Mlađa tražila učitelja za sina Nerona. Pred kraj Klaudijeve vladavine je imenovan za prokonzula novostvorene senatske provincije Aheje. Djela Apostolska navode kako je na tom mjestu odbacio optužbe tamošnjih Jevreja protiv Sv. Pavla. S mjesta prokonzula se povukao zbog bolesti. Nedugo nakon bratove smrti je pogubljen po naređenju cara Nerona.

Reference[уреди | уреди извор]

  • Drevni izvori: Tacitu, Anali, xv.73; Dio Cassius, lx.35, lxii.25.
  • Sir W. M. Ramsay, St Paul the Traveller. стр. 257–261
  • Cowan, H. (1899). „Gallio”. Ур.: James Hastings. A Dictionary of the Bible. II. стр. 105—106. 
  • An interesting reconstruction is given by Anatole France in Sur la pierre blanche.
  • F. L. Lucas: Priča “The Hydra (A.D. 53)” u The Woman Clothed with the Sun, and other stories (Cassell, London, 1937; Simon & Schuster, N.Y., 1938) opisuje Galiona u doba suđenju Pavlu. "A Greek trader, a chance acquaintance of Judas Iscariot, comes to tell the Roman Governor of Corinth 'the real truth about this religious quarrel among the Jews', but is dissuaded by the tolerant old man from taking risks for Truth" (Time and Tide, August 14, 1937).