Keri Hilson

Из Википедије, слободне енциклопедије
Keri Hilson
Keri Hilson Supafest 3 - cropped.jpg
Keri Hilson
Пуно име Keri Lin Hilson
Датум рођења 5. decembar 1982.
Место рођења Atlanta, Džordžija
 SAD

Keri Lin Hilson (engl. Keri Lynn Hilson, 5. decembar 1982. Atlanta, Džordžija, SAD)[1] je američka pevačica koja pripada diskografskoj kući Zone 4, Mosley Music Group i Interscope Records. Deo je grupe autora i producenata poznatih kao The Clutch.

Kroz kasne devedesete i rane 2000-te, Hilsonova je napisala i pesme za razne repere i pevače, uključujući i Britni Spirs i Ludacris. U 2007. godini, bila je gost u Timbalandovoj pesmi „The Way I Are“ i „Scream“ i od tad je počela da gradi svoju solo karijeru. Hilsonova se pojavljivala u spotovima „Usher“, „Ne-Yo“ i „Nelly“, i drugih. Njen prvi album, In a Perfect World..., je izdat u ranoj 2009. godini, sa singlovima „Energy“, „Return the Favor“, „Turnin' Me On“ i „Knock You Down“.

Biografija[уреди]

Tokom adolesencije, Hilsonova je studirala klaviru i pevanje, i bila je član grupe D'Signe kad je imala 14 godina. Postala je autor pesama i prateći vokal tokom srednje škole, išla je na Emory University.

2001–2007: Autor pesama i prateći vokal[уреди]

Hilsonova je počela da piše pesme 2001. godine i to za Britni Spirs, Ciara, Usher, i Ludacris. 2004. godine, bila je gost na Xzibit's singlu, „Hey Now (Mean Muggin)“. Godine 2006. Hilsonova je potpisala ugovor sa Timberlandovom diskografskom kućom, Mosley Music Group i pojavila se na pesmi Diddy's Press Play. Takođe je bila gost u pesmi „Help“, drugog singla Lloyd Banks Rotten Apple; Singl je bio na 77 mestu Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs.

Dok je radila sa Polow da Don u studiju, pitao ju je „Koji producent bi po tebi mogao da iznese sve ono sto bi želela kao umetnik?“ Odgovorila je Timbelend, koji je bio u potrazi za crnim ženskim solo R&B vokalima. Nakon što mu je otpevala pesmu preko telefona, počeli su da rade već sledeći vikend. Godine 2007. Hilsonova je učestvovala u nekoliko Timbelendovih pesama Shock Value, kao na primer: „The Way I Are“ i „Scream“. „The Way I Are“ je došao na trećem mestu. Kasnije, je bila gost u pesmi „Lost Girls“ - Rich Boy's s njegovog prvog albuma i na drugom singlu „Good Things“ i oprobala se kao autor pesme i kao prateći vokal na albumu Britni Spirs Blackout.

Hilsonova takođe je bila glavna uloga u Usher-ovom muzičkom spotu za pesmu „Love in This Club“, i učestvovala je i kao jedna od „nezavisnih žena“ u Ne-Yo's muzičkom spotu za pesmu „Miss Independent“. Kasnije, Hilsonova gostuje na Nas debju singlu „Hero“ sa kontroverznog albuma Untitled album; dostigao je mesto 97 na HOT 100 i mesto 82 na the R&B/Hip-Hop listi.

2008–danas: In a Perfect World...[уреди]

Posle dosta odlaganja, Hilsonova izdaje prvi album In a Perfect World... u 24. marta, 2009. In A Perfect World... debitovao je na 4 mestu na Billboard 200 i kao broj 1 na Top R&B/Hip-Hop Albums.

Balada „Energy“ eventualno je postala broj 1. u svetu, a na internetu je puštena 27. maja 2008. Video je premijerno prikazan 14. jula 2008. Bila je na 78. mestu Billboard Top 100 liste, i broj 27. na R&B 100. Singl je najbolje prošao na Novom Zelandu gde je bio na broj 2. U Engleskoj nije zvanično pušten.

„Return the Favor“ je bio drugi singl u SAD-u izdat u 7. oktobra 2008. a video je premijerno prikazan 23. oktobra 2008. ali nije dobro prošao na listama. U Engleskoj, Evropi i Australiji je singl izašao u 10. aprila 2009. godine. „Return the Favor“ bio je u top 20 hitova u Engleskoj, Nemačkoj i Irskoj na listama.

„Turnin' Me On“ je pušten kao treći singl u severnoj Americi 25. novembra 2008. godine. Singl se popeo na 15. mestu Billboard Hot 100 liste. Bio je prvi singl izdat u Kanadi ali je bio na 80. mestu.

„Knock You Down“ je četvrti singl sa albuma izdat u SAD-u. Video je prikazan 23. marta 2009. godine na Ne-Yo's zvaničnom YouTube kanalu. Ovaj singl je bio najuspešniji i stigao je čak na 7. mesto Billboard Hot 100 liste. „Knock You Down“ je bio i u Engleskoj uspešan dostigavši broj 12. na Engleskoj top listi.

Diskografija[уреди]

Glavni članak: Keri Hilson diskografija

Nagrade[уреди]

 • BET Awards
  • 2009, Najbolji novi umetnik (Nominovana)
  • 2009, Gledaoci biraju: „Turnin Me On“ w/ Lil Wayne (Nominovana)
  • 2009, Najbolja saradnja: „Turnin Me On“ w/ Lil Wayne (Nominovana)
  • 2009, Najbolji R&B umetnik (Nominovana)
 • Urban Music Awards
  • 2009, Najbolji album (Nominovana)
  • 2009, Najbolja ženska umetnica (Nominovana)
 • MTV Video Music Awards
  • 2007, Najveći singl godine: „The Way I Are“ w/ Timbaland„ (Nominovana)
 • Teen Choice Awards
  • 2007, Najbolja Rep pesma: „The Way I Are" w/ Timbaland„ (Pobednik)

Reference[уреди]

 1. Cordor, Cyril. „Keri Hilson – Biography”. Allmusic. Rovi Corporation. Приступљено 8. 3. 2012. 

Spoljašnje veze[уреди]