Куби Фора

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Koobi Fora)

Куби Фора или Коби Фора (Koobi Fora /ˈkubi ˈfɔrə/[1]) је праисторијски археолошки локалитет и област која је налази у северној Кенији, на источној обали језера Туркана, 746 километара удаљено од главног града Најробија [2] где су откривени фосилни налази хоминида. Куби Фора обухвата површину од 700 квадратних миља.

Историјат истраживања[уреди | уреди извор]

Истраживање локалитета започело је 1968. године када су откривени фосилни остаци хоминида из доба Плиоцена и Плеистоцена (откривено је 70 фосилних налаза). Аустралопитекус Сенсу Лату датован је у период од пре око 2 милиона година. Између 1968. и 1972. године откривено је 87 остатака хоминида, као и камене алатке и фосилизоване кости животиња.

Прву лобању аустралопитекуса на локалитету је открио палеонтолог Ричард Лики. Такође су откривени остаци хомо хабилиса и хомо еректуса. До 1994. године на локалитету је откривено 200 налаза хоминида[3] међу којима су најзначајнији из породице аустралопитекуса и породице хомо:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://dictionary.reference.com/browse/Koobi+Fora www.dictionary.com
  2. ^ http://www.museums.or.ke/content/view/23/9/ Архивирано на сајту Wayback Machine (7. март 2016) Национални музеј Кеније
  3. ^ http://www.museums.or.ke/content/view/24/9/ Архивирано на сајту Wayback Machine (20. јул 2011) Национални музеј Кеније

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Richard E. Leakey, Roger Lewin, People of the Lake, Anchor Press/Doubleday, Book Club edition (1978)