Malč

С Википедије, слободне енциклопедије
Iseckano drvo se koristi kao malč.
Borove igle se mogu koristiti kao malč.
Odstojali kompostirani malč
Mleveni malč
Prolećni narcisi izrasli kroz malč

Malč (engl. mulch) je materijal kojim se zagrću biljke. Malčiranje je postupak prekrivanja prostora oko biljaka radi sprečavanja rasta korova i dekoracije. On se takođe koristi za pravljenje staza i trim staza. Malč je pogodan za tu svrhu zbog svoje elastičnosti i lakog održavanja.[1]

Malčiranje je sastavni deo uređenja zelenih površina iz nekoliko razloga. Malč čuva vodu, kontroliše korov, održava temeraturu zemljišta i zaustavlja eroziju. Biljke će zahtevati manje održavanja, a njihov kolorit će doći do izražaja odabirom odgovarajućeg malča koji će obezbediti komplementarnu pozadinu. Upotrebom bojenog malča vrt može da izgleda mnogo živopisnije i lepše. Često je dostupan u crvenoj, žutoj, plavoj, braon i crnoj boji. Crvena boja malča je komplementarna boja zelenoj boji biljki. Malč zadržava oko 70% vode u podlozi.

Malč od borove kore[уреди | уреди извор]

Malč od borove kore je napravljen od 100% kore crnog bora. Sadrži komadiće borove kore veličine od 6 cm. On je tamno braon boje. Ovaj malč je jedan od najdugotrajnijih u vrtovima. Najbolja strana mu je zadržavanje korova i vlage u zemljištu. Pogodan je za veće površine u vrtovima. Na trim stazama se pokazao kao odlična podloga, jer je elastičan, dobro drenira podlogu i uklapa se u prirodan ambijent. U džakovima je tamno crne boje, dok kada se postavi na otvoreni prostor dobija svoju pravu tamno braon boju.

Bojeni malč[уреди | уреди извор]

Bojeni malč je dekorativni malč. On sadrži netoksičnim bojama obojene komadiće borovog drveta veličine od 1-3 cm. Ujednačene je teksture i ima cigla crvenu nijansu, dobro zadrzava korov i vlagu u zemljistu. Nalazi primenu u održavanju reprezentativnih zelenih površina okućnica, rezidencijalnih i poslovnih objekata.

Malč od seckanog drveta[уреди | уреди извор]

Malč od seckanog drveta sadrži komadiće drveta veličine od 1-3 cm. Malč je ujednačene teksture, svetle boje. Dobra je drenažna podloga, i ne zbija se pod težinom. On je otporan na habanje, te je pogodan kao podloga za trim staze, šetne staze u vrtovima i ispod dečjih sprava na dečjim igralištima.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Louise; Bush-Brown, James (1996), America's garden book, New York: Macmillan USA, стр. 768, ISBN 978-0-02-860995-9 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]