Masaki Imai

С Википедије, слободне енциклопедије
Masaki Imai

Masaki Imai (1930) je japanski teoretičar organizacije i savetnik za menadžment, poznat po svom radu na upravljanju kvalitetom, posebno u Kaizenu.[1]

Život i rad[уреди | уреди извор]

Rođen u Tokiju, Imai je 1955. godine diplomirao na Tokijskom univerzitetu, gde je nastavio da radi u medjunarodnim odnosima.[2] Krajem 1950-ih Imai je pet godina radio u Vašingtonu u Japanskom produkcionom centru, gde je bio odgovoran da prati grupe japanskih privrednika. Godine 1962. u Tokiju je osnovao svoju agenciju za zapošljavanje i angažovanje rukovodećeg, izvršnog i istraživačkog osoblja.[2] Godine 1966. osnovao je Kaizen Institut Konsalting Grup (KICG) kako bi pomogao kompanijama da uvedu koncept Kaizen filozofije i alata. Iste godine je u Japanu objavio knjigu Kaizen- japanski duh poboljšanja.[3]

Kaizen[уреди | уреди извор]

Kaizen je japanski termin- kovanica od dve reči koja označava poboljšanje ili promenu na bolje. Odnosi se na filozofiju koja se fokusira na kontinuirano poboljšanje procesa u proizvodnji, inženjerstvu i poslovnom menadžmentu.

Polazna tačka za poboljšanje je prepoznavanje potreba, a ona dolazi od prepoznavanja problema. [4]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dahan, Ely; Hauser, John R. (2002). Product development: managing a dispersed process. Handbook of marketing. 
  2. ^ а б „An Interview With Masaaki Imai”. Quality digest. june 1997.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  3. ^ Graban, Mark; Swartz, Joseph E. (2012). Engaging Front-Line Staff in Sustenable Continuous Improvements. Healthcare Kaizen. 
  4. ^ Imai, Masaaki (1986). Kaizen, the key to Japan`s competitive success.