Maudgaljajana

С Википедије, слободне енциклопедије

Maudgaljajana
Statue of Moggallana, depicting his dark skin color (blue, black).
Statua Maudgaljajana, prikazuje tamnu boju kože (plavo, crno)
Puno imeMaudgalyayana
Druga imena(Maha) Mogalana Tera, Maudgaljajana Stavira
Datum rođenjanepoznat
Mesto rođenjaselo Kolita, Magada (danas u indijskoj državi Bihar)
Datum smrtic. 486 pne[1]
Mesto smrtipećina Kalasila, Magada
Titulaprvi učenik, glavni učenik s leve strane Sidarta Gautame; drugi glavni učenik of Sakjamuni Bude
PrethodnikSidarta Gautama

Maudgaljajana (pal. Moggallāna), takođe poznat kao Mahamaudgaljajana, bio je jedan od Budinih najbližih sledbenika. Opisan kao savremenik učenika kao što su Subuti, Sariputra (pal. Sāriputta) i Mahakasjapa, on se smatra drugim od dva glavna muška učenika Bude, zajedno sa Sariputrom. Tradicionalni prikazi govore da su Maudgaljajana i Sariputra u mladosti postali duhovne skitnice. Nakon što su neko vreme tragali za duhovnom istinom, stupili su u kontakt sa budističkim učenjem kroz stihove koji su postali široko poznati u budističkom svetu. Na kraju upoznaju samog Budu i zaređuju se kao monasi pod njim. Maudgaljajana dostiže prosvetljenje ubrzo nakon toga.

Maudgaljajana i Sariputra imaju duboko duhovno prijateljstvo. Oni su u budističkoj umetnosti prikazani kao dva učenika koja prate Budu i imaju komplementarne uloge kao učitelji. Kao učitelj, Maudgaljajana je poznat po svojim vidovnjačkim moćima, i on je često prikazivan koristeći svoje metode poučavanja. U mnogim ranim budističkim kanonima Maudgaljajana je presudan u ponovnom ujedinjenju monaške zajednice nakon što je Devadata izazvao raskol. Nadalje, Maudgaljajana je povezan sa pričama o stvaranju prve slike Bude. Maudgaljajana umire u svojoj osamdeset četvrtoj godini, ubijen dejstvom rivalske sekte. Ova nasilna smrt opisana je u budističkim spisima kao rezultat karme Maudgaljajane zbog ubijanja svojih roditelja u prethodnom životu.

Putem postkanonskih tekstova, Maudgaljajana je postao poznat po svom poštovanju roditelja usled popularnog gledišta da je svoje zasluge prenosio na svoju majku. To je dovelo do tradicije u mnogim budističkim zemljama poznate kao festival duhova, tokom kojeg ljudi posvećuju svoje zasluge svojim precima. Maudgaljajana se takođe tradicionalno povezuje sa meditacijom i ponekad Abidarmskim tekstovima, kao i sa školom Darmaguptaka. U devetnaestom veku pronađene su njegove mošti, koje su široko poštovane.

Osoba[уреди | уреди извор]

U Pali kanonu je opisano da je Maudgaljajana imao boju kože poput plavog lotosa ili kišnog oblaka. Usmena tradicija u Šri Lanki kaže da je to bilo zbog toga što je bio rođen u paklu tokom mnogih života.[2][3] Šrilankanski naučnik Karaluvina veruje da se prvotno mislilo tamna koža, a ne plava.[3] U kanonu Mahasamgika navodi se da je „bio lep za gledanje, prijatan, mudar, inteligentan, pun zasluga ...”, kako je preveo Migot.[4]

U nekim kineskim izveštajima ime klana Maudgaljajana se objašnjava kao upućivanje na mahunarke, koje su jeli preci klana.[5] Međutim, indolog Ernst Vindič je povezao život Maudgaljajane s likom Maudgalija (Mugdala) koji se pojavljuje u sanskritskom epu Mahabharata, koji bi objasnio ime. Vindič je verovao da je lik proroka Maudgalija uticao na Maudgaljajana, jer se oba odnose na putovanje u nebo. Autor Edvard Dž. Tomas ipak je to smatrao malo verovatnim. Vindič je Maudgaljaja smatrao istorijskom osobom.[6]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Schumann 2004, стр. 244.
  2. ^ Malalasekera 1937.
  3. ^ а б Karaluvinna 2002, стр. 452.
  4. ^ Migot 1954, стр. 433.
  5. ^ Teiser 1996, стр. 119.
  6. ^ Thomas, Edward J. (1908). „Saints and martyrs (Buddhist)” (PDF). Ур.: Hastings, James; Selbie, John Alexander; Gray, Louis H. Encyclopaedia of religion and ethics. 11. Edinburgh: T. & T. Clark. стр. 50. Архивирано (PDF) из оригинала 25. 9. 2013. г. 

Literatrua[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]