Будистичка медитација

Из Википедије, слободне енциклопедије

Будистичка медитација представља низ техника којима се развијају свесност, концентрација, мирноћа и увид. Будисти упражњавају медитацију као део пута према просветљењу и нирвани (види: племенити осмоструки пут).

По будистичком схватању, медитација представија делатност у којој човек настоји да превазиђе дискурзивно размишљање, да уништи или спречи неповољна душевна стања, те зачне или утврди повољна душевна стања.[1] Суштина будистичке медитације је у сабраности пажње и свесности, пажљивости и посматрању.

Латинска реч медитација је само приближан превод термина бхавана, што значи „неговање“ или „развој“, тј. оплемењивање или развијање ума.

Сабраност пажње на дах[уреди]

Монаси, једна ствар када је негована и често практикована доноси велики плод и корист. Која је то ствар? Сабраност пажње на дах.[2]
 

Један од најпознатијих примера будистичке медитације је „сабраност пажње на дах“ (анапанасати). Састоји се у томе да човек буде свестан сваког удаха и издаха.

Медитација о смрти[уреди]

Будистичка медитација се код монаха односи на често подсећање, сваке вечери и зоре, на многобројне погибељи којима обилује људски живот, услед чега смрт може да наступи изненада. Монах тада мора да преиспита рђава стања у себи која није превазишао, а која би могла да изазову продужену будућу патњу у случају напрасне смрти (види: препорађање).[1]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.
  2. Jedna stvar

Литература[уреди]

  • E. Conze, Buddhist Meditation, 1960.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]