Neon Genesis Evangelion

С Википедије, слободне енциклопедије

Neon Genesis Evangelion (新世紀エヴァンゲリオン, Shin Seiki Evangerion) је јапанска аниме серија које је почела да се емитује у октобру 1995. Серија је освојила неколико важних награда за анимацију.[1][2][3] Серију је створио студио Гaјнакс (Gainax), а сценарио је написао Хидеаки Ано. Копродуценти су били ТВ Токио и Нихон Ад Системс.

Neon Genesis Evangelion је апокалиптична мека акциона серија чија се прича одвија око парамилитарне организације Нерв која се бори против Анђела, чудовишних бића. У тој борби Нерв користи џиновске роботе зване Евангелиони, којима управљају одабрани тинејџери, који су и главни протагонисти серије. Серија прати живот тих тинејџера и осталих припадника организације Нерв.

Догађаји из серије се односе на јудео-хришћанске симболе из Прве књиге Мојсијеве и библијских апокрифних списа. Касније епизоде пребацују пажњу на психоанализу главних ликова, који пате од разних емоционалних проблема и душевних болести. Хидеаки Ано је боловао од депресије пре него што је почео са радом на серији, па су психолошки аспекти серије засновани на његовим искуствима у савладавању болести.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Japan Media Arts Festival awards”. Архивирано из оригинала 02. 12. 2008. г. Приступљено 26. 10. 2008. 
  2. ^ „Animation Kobe winners” (на језику: Japanese). Приступљено 26. 10. 2008. 
  3. ^ „文化庁メディア芸術祭10周年企画アンケート日本のメディア芸術100選 結果発表” (на језику: Japanese). Plaza.bunka.go.jp. Архивирано из оригинала 02. 03. 2008. г. Приступљено 1. 9. 2008.