Osječka lekarska afera

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Osječka lekarska afera je naziv za organizovanu akciju proustaških lekara u Osijeku protiv lekara Jevreja koji su živeli i radili u ovom gradu, u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.[1]

Ciljevi[уреди | уреди извор]

Ciljevi afere bilu su:

  • prisvajanje odlično opremljenih ordinacija od strane proustaških lekara, što je predstavljalo poseban vid pljačke,
  • sistematsko zlostavljanje i ponižavanje Jevreja
  • sistemsko istrebljenje Jevreja, u cilju rasne čistoće zdravstvene službe Hrvatske.

Istorijat[уреди | уреди извор]

Do početka Drugog svetskog rata u Osijeku je radilo oko 40 lekara Jevreja, od kojih su Osjeku ostala da žive i rade u 1942. godini samo četiri lekara (neki su odvedeni u logore, ili su uključeni u sastav ekipe za suzbijanje endemskog sifilisa u Bosni i Hercegovini, dok je manji broj uspeo da prebegne na teritorije pod italijanskom okupacijom.

Akciju ili aferu, pokrenula je grupa ustaških lekara u Osijeku 1942. godine koju su predvodili dr Zvonimir Senić i dr Ivanović. Naime oni su uputili zahteva Glavnom ravnateljstvu za javni red i sigurnost u Zagrebu, „da se navedena četiri lekara Jevreja iz Osjeka upute u logor u interesu rasne čistoće zdravstvene službe”.[2] I tako je četvorice preostalih sisačkih lekara, zbog velike popularnosti koju su uživali u narodu jedan od tih lekara poslat u logor gde su bila srpska deca u Sisku, a jedan u Prihvatilište za srpsku decu u Jastrebarskom. Ostala dvojica su odvedena u Aušvic i tamo ubijena.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ J. Romano, Jevreji zdravstveni radnici Jugoslavije 1941—1945, Zbornik 2 Jevrejskog istorijskog muzeja Beograd,1973, str. 111—113.
  2. ^ Dokumenat u Jevrejskom istorijskom muzeju Beograd, reg. broj 1855, dok. 6.