Phytomyxea

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Phytomyxea
Knolvoet bij bloemkool (Plasmodiophora brassicae on cauliflower).jpg
корен карфиола нападнут врстом Plasmodiophora brassicae
Научна класификација
Домен: Eukaryota
Царство: Rhizaria
Тип: Cercozoa
Класа: Phytomyxea
Engler and Prantl, 1897
Синоними

Plasmodiophorida Cook, 1928

Phytomyxea, плазмодиофориде, су група протиста из царства Rhizaria. Ови организми паразитирају на биљкама или хетероконтним алгама[1], где се најчешће развијају унутар биљних ћелија, узрокујући разрастање (хипертрофију) ткива. Под именом плазмодиофориде се обично не подразумева и водени род Phagomyxa.

Животни циклус[уреди]

Животни циклус плазмодиофориде може бити веома сложен[2]. Код рода Plasmodiophora из трајних спора се развијају слободноживеће ћелије — зооспоре, са једним једром и два бича (понекад и са екструзомом који служи за продирање у домаћина). Зооспоре хемотактично проналазе домаћина, улазе у његове ћелије, где расту у мање плазмодије. Из ових плазмодија се митотички одвајају зооспоре и напуштају домаћина, да би у одређеном тренутку фузионисале у диплоидне зооспоре (поседују двоструко већи број једара, али и бичева). Ове зооспоре поново нападају домаћина, унутар кога расту у секундарну плазмодију. У секундарној плазмодији се мејотичким деобама стварају хаплоидне трајне споре, које у спољашњу средину долазе након труљења домаћина.

Значај[уреди]

Група Phytomyxea обухвата облигатне паразите фотосинтетских организама те им је значај велики у свим екосистемима које насељавају, услед евентуалног смањења примарне продукције материје у екосистему.

Економски веома значајни паразити из ове групе организама су:

Класификација[уреди]

Класа Phytomyxea обухвата једанаест родова:
Lignieria
Membranosorus
Octomyxa
Phagomyxa
Plasmodiophora
Polymyxa
Sorodiscus
Sorosphaera
Spongospora
Tetramyxa
Woronina

Извори[уреди]

  1. ^ Adl S.M. et al. 2005. The New Higher Level Classification of Eukaryotes with Emphasis on the Taxonomy of Protists. J. Eukaryot. Microbiol. 52(5): 399–451. doi: 10.1111/j.1550-7408.2005.00053.x
  2. 2,0 2,1 Deacon JW. 1997. Modern Mycology. Blackwell Publishing. ISBN 0-632-03077-1

Спољашње везе[уреди]