Prerijski galeb

С Википедије, слободне енциклопедије

Prerijski galeb (Leucophaeus pipixcan) je mali galeb (dužine 32–36 cm)[1]. Ime roda Leucophaeus potiče od starogrčkog leukos, "beli", i phaios, "sumračan". Specifični naziv pipixcan naziv je za ovu vrstu galeba na Navatl jeziku.

Opis[уреди | уреди извор]

U gradu Kalgariju

Gnezdi se u središnjim provincijama Kanade i susednim državama na severu Sjedinjenih Država. To je ptica selica, koja prezimljuje u Argentini, na Karibima, u Čileu i Peruu.

Letno perje odrasle ptice je belo, a leđa i krila mnogo su tamnije sivi od svih galebova slične veličine, osim većeg astečkog galeba. Krila imaju crne vrhove s belom trakom. Kljun i noge su crvene. Crna kapuljača odrasle ptice u doba parenja uglavnom se gubi zimi.

Mlade ptice slične su odraslim, ali imaju manje razvijene kapuljače i nedostaje im bijeli pojas na krilima. Zrelost postiżu sa 3 godine.

Mere:[2]

  • Dužina: 32-36 cm
  • Težina: 230-300 g
  • Raspon krila: 85-95 cm


Iako ptica nije često viđena na obalama Severne Amerike, javlja se kao retka skitnica u severozapadnoj Evropi, južnoj i zapadnoj Africi, Australiji i Japanu, s jednim zabeleženim viđenjem u Eilatu u Izraelu 2011. (Smith 2011) i jednim u Larnaki na Kipru, u julu 2006. Početkom 2017. primećena je i u južnoj Rumuniji.

Ponašanje[уреди | уреди извор]

Ove ptice su svaštojedi poput većine galebova, pa će loviti i tražiti odgovarajući mali plen. U proleće će na rekama velike grupe plutati sa strujom, jedući insekte koji se izležu. Ponašanje uključuje prolazak kroz određenu deonicu i vraćanje na početak.

Razmnožavanje[уреди | уреди извор]

Ptice se gnezde u kolonijama u blizini prerijskih jezera. Gnezda grade na tlu, ređe na plutajućim objektima. Dva ili tri jaja inkubiraju se oko tri nedelje.

Etimologija[уреди | уреди извор]

Engleski naziv ptice, Franklin's gull, je počast arktičkom istraživaču Ser Johnu Franklinu, koji je vodio ekspediciju 1823. godine u kojoj je dobavljen prvi primerak Franklinovog galeba.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Franklin's Gull Life History, All About Birds, Cornell Lab of Ornithology”. www.allaboutbirds.org (на језику: енглески). Приступљено 2023-03-25. 
  2. ^ „Franklin's Gull Identification, All About Birds, Cornell Lab of Ornithology”. www.allaboutbirds.org (на језику: енглески). Приступљено 2023-03-25.