Пређи на садржај

Rodeo (sport)

С Википедије, слободне енциклопедије
Rodeo
Zbacivanje sa konja na Kalgarskom stampedu
Najviše upravno teloProfesionalna asocijacija rodeo kauboja
Prvi put igran1869
Karakteristike
Mešani polda
Tipunutarnji ili vanjski

Rodeo je takmičarski sport koji je nastao radnom praksom čuvanja stoke u Španiji, Meksiku i kasnije Centralnoj Americi, Južnoj Americi, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Filipinima. Zasnovan je na veštinama koje su bile neophodne vakuerima na čareriji, i kasnijim kaubojima u današnjem zapadnom delu Sjedinjenih Država, zapadnoj Kanadi i severnom Meksiku. Danas je to sportski događaj koji uključuje konje i drugu stoku, osmišljen da testira veštinu i brzinu kauboja. Profesionalni rodeo u američkom stilu uglavnom uključujе sledeće događaje: svezivanje kanapom, timsko vezivanje, rvanje vola, jahanje razuzdanog konja sa sedlom i bez sedla, jahanje bikova i trka oko buradi. Događaji su podeljeni u dve osnovne kategorije: grubi događaji i događaji s odmeravanjem vremena. U zavisnosti od upravne organizacije i regiona, drugi događaji takođe mogu biti deo nekih rodea, kao što su vezivanje odbegle stoke, vezivanje koza i galop između motki.

Američki rodeo, koji je posebno popularan danas u kanadskoj provinciji Alberta i širom zapadnih Sjedinjenih Država, zvanični je državni sport Vajominga, Južne Dakote i Teksasa. Ikonična slika siluete „jahača na razuzdalom konju” je registrovani zaštitni znak federacije i države Vajoming.[1] Zakonodavna skupština Alberte razmatrala je da američki rodeo postane zvanični sport te provincije. Međutim, zakonsko odobronje tek treba da bude doneseno.

U Sjedinjenim Državama profesionalnim rodeom upravljaju i sankcionišu ga Profesionalna asocijacija rodeo kauboja (PRCA) i Ženska profesionalna rodeo asocijacija (VPRA), dok druga udruženja upravljaju dečjim, srednjoškolskim, studentskim, poluprofesionalnim i seniorskim rodeom. Asocijacije postoje i za Indijance i druge manjinske grupe. Tradicionalna sezona za takmičarski rodeo traje od proleća do jeseni, dok krug modernog profesionalnog rodea traje duže, a završava se sa PRCA Nacionalnim finalnim rodeom (NFR) u Las Vegasu, Nevada, koji se održava svakog decembra.

Rodeo je izazvao opoziciju zastupnika životinjskih prava i dobrobiti životinja, koji tvrde da razna takmičenja predstavljaju okrutnost prema životinjama. Američka rodeo industrija postigla je napredak u poboljšanju dobrobiti rodeo životinja, sa posebnim zahtevima za veterinarsku negu i drugim propisima koji štite rodeo životinje. Uprkos toga, rodeu se protivi niz organizacija za zaštitu životinja u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Neke lokalne i državne vlasti u Severnoj Americi zabranile su ili ograničile rodeo, određene rodeo događaje ili vrste opreme. Internacionalno, rodeo je zabranjen u Velikoj Britaniji i Holandiji,[2] a druge evropske države postavljaju ograničenja na određene prakse.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ General Wyoming Information, web site accessed July 12, 2007
  2. ^ Rodeo: animal abuse for the sake of entertainment Архивирано на сајту Wayback Machine (22. јул 2017), Vancouver Humane Society, accessed April 2, 2009.

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]