SQL injekcija

С Википедије, слободне енциклопедије

SQLi (engl. SQL injection) je proces "injektovanja" posebnog koda u bazu podataka, što hakerima obično omogućava pristup administratorskom panelu i difejsovanje sajta.[1] Obično su mete neosigurani sajtovi sa MySQL bazama podataka, koja ima sigurnosni propust. Sve je više takvih napada, a administratori se trude da poprave greške u sistemima. Uprkos tome hakeri i dalje pronalaze nove nedostatke sistema i svakog dana se hakuje mnoštvo sajtova.[2]

Slepi SQLi[уреди | уреди извор]

Slepi SQLi (engl. Blind SQLi) je sličan običnom SQLi-u, samo što kod njega podaci nisu vidljivi napadaču. Napadaču je potrebno mnogo više vremena nego za osnovnu SQL injekciju, da bi, izvlačeći slovo po slovo, uspio izvući podatke. Danas postoje razne alatke koje automatizuju takve napade ali, nekad ni one same ne mogu pronaći odgovarajuće podatke, zahvaljujući zaštitama, kao što je Mod Security.

Verzije baza podakata koje su ranjive na napade[уреди | уреди извор]

Verzija koje su ranjive na SQLi ima mnogo. U nekim slučajevima, iako baza podataka nije ranjiva, skripta koja ima propust u kodu, može prikazati sadržaj baze. U tom slučaju, potrebno je zakrpiti propust, što je prije moguće.

Baza Ranjiva verzija
MySQL 5.0 i više
MsAccess 7.0 i manje
Oracle 10.2-11.2

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Microsoft. „SQL Injection”. Приступљено 27. 11. 2013. 
  2. ^ Imperva (2012-07). „Imperva Web Application Attack Report” (PDF). Приступљено 27. 11. 2013.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]