Sistem fizičkih simbola

С Википедије, слободне енциклопедије

Sistem fizičkih simbola (koji se naziva i formalni sistem) uzima fizičke obrasce (simbole), kombinujući ih u strukture (izraze) i manipulišući njima (koristeći procese) da bi proizveo nove izraze.

Hipoteza o sistemu fizičkih simbola (physical symbol system hypothesis, PSSH) je pozicija u filozofiji veštačke inteligencije koju su formulisali Alen Njuel i Herbert A. Sajmon. Oni su napisali:

„Fizički sistem simbola ima neophodna i dovoljna sredstva za opšte inteligentno delovanje.“[1]

Ova tvrdnja implicira i da je ljudsko razmišljanje neka vrsta manipulacije simbolima (jer je sistem simbola neophodan za inteligenciju) i da mašine mogu biti inteligentne (jer je sistem simbola dovoljan za inteligenciju).[2]

Ideja ima filozofske korene kod Hobsa (koji je tvrdio da je rasuđivanje „ništa drugo do računanje”), Lajbnica (koji je pokušao da stvori logički račun svih ljudskih ideja), Hjuma (koji je smatrao da se percepcija može svesti na „atomske utiske”) i čak Kanta (koji je analizirao sva iskustva kao kontrolisana formalnim pravilima).[3] Najnovija verzija se zove računarska teorija uma, povezana sa filozofima Hilari Putnamom i Džerijem Fodorom.[4]

Primeri[уреди | уреди извор]

Primeri sistema fizičkih simbola uključuju:

  • Formalna logika: simboli su reči poput „i”, „ili”, „ne”, „za svako x” i tako dalje. Izrazi su izjave u formalnoj logici koje mogu biti istinite ili netačne. Procesi su pravila logičke dedukcije.
  • Algebra: simboli su „+”, „×”, „x”, „y”, „1”, „2”, „3”, itd. Izrazi su jednačine. Procesi su pravila algebre, koja dozvoljavaju da se manipuliše matematičkim izrazom i zadrži njegova istinitost.
  • Šah: simboli su figure, procesi su legalni šahovski potezi, izrazi su pozicije svih figura na tabli.
  • Računar koji pokreće program: simboli i izrazi su strukture podataka, proces je program koji menja strukture podataka.

Hipoteza o sistemu fizičkih simbola tvrdi da su sledeći slučajevi takođe primeri sistema fizičkih simbola:

  • Inteligentna ljudska misao: simboli su kodirani u našem mozgu. Izrazi su misli. Procesi su mentalne operacije mišljenja.
  • Engleski jezik: simboli su reči. Izrazi su rečenice. Procesi su mentalne operacije koje omogućavaju govor, pisanje ili čitanje.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Newell & Simon 1976, стр. 116 and Russell & Norvig 2003, стр. 18
  2. ^ Nilsson 2007, стр. 1.
  3. ^ Dreyfus 1979, стр. 156, Haugeland, стр. 15–44
  4. ^ Horst 2005

Literatura[уреди | уреди извор]