Six (мјузикл)

С Википедије, слободне енциклопедије

Six (преведено на српски „Шест“) је британски мјузикл. Музику и текст су писали Тоби Марлоу и Луси Мос.[1] Мјузикл је модерно препричавање живота шест жена Хенрија VIII и претстављенo је у стилу поп концерта. Шест жена се смењују и причају о свом животу да би утврдиле која је највише патила због Хенрија. Победница овог такмичења ће постати главна певачица бенда. Мјузикл су први представили студенти универзитета у Кембриџу на фестивалу Единбуршки Фринџ 2017. године.[2] Од тада је извођен као професионална продукција на Вестенду, Бродвеју и интернационално.

Радња[уреди | уреди извор]

Мјузикл започиње са нумером „Ex-Wives“ у стилу поп коцерта женских група кроз коју се краљице представљају публици. Краљице се обраћају публици и обавештавају их да ће овај шоу бити такмичење између њих, и да ће она која је највише претрпела због Хенрија победити и бити вођа групе. Прва на реду је Катарина од Арагона која описује свој живот и развод са Хенријем кроз нумеру „No Way“ и зашто и како је замало завршила у манастиру. Остале краљице наглашавају како је Хенри и пре него што се развео са Катарином  од Арагона приметио Ану Болен. Следећа је Ана Болен која се присећа свог живота и неминовног погубљења кроз нумеру „Don't Lose Your Head“. Ана почиње да се расправља како је она та која заслужује да победи и започиње нови соло о моменту када је сазнала за трагичну смрт Катарине од Арагона. Покушај солоа је прекинут од стране других краљица и Џејн Симор их подсећа да је њен ред да прича о свом животу, али остале краљице је исмевају јер је она била једина коју је истински волео. Џејн наставља шоу својом нумером „Heart of Stone“. Ток приче се затим мења када се све краљице маскирају у чланове Ханс Холбајновог сликарског студија и певају о томе како удешавају све жене да изгледају лепо за своје портрете. У нумери „Haus of Holbein“, која представља пародију Тиндера и сличних сајтова за упознавање, представљају Хенрију три жене: Кристину од Данске, Амелију Клевску и Ану Клевску, Амелијину старију сестру. Пошто Хенри изабере Ану сви претпоставе да ће се венчати и имати дуг, срећан брак. Наравно њихов брак је краткотрајан и Ана се прави како јој је тешко што је приморана да живи у прелепој палати Ричмонд (нумера „Get Down“). Затим се Катарина Хауард кроз нумеру „All you wanna do“ присећа свог живота и мушкараца који су је злоупотребљавали пре и кроз њен брак са Хенријем. То доводи до тога да бризне у плач на сцени, пошто је схватила како су је сви злоупотребљавали и допринели до њеног неминовног погубљења. Свађу краљица која започиње после ове нумере прекида исфрустрирана Катарина Пар. Она преиспитује чињеницу да су оне упамћене само као Хенријеве жене а не као индивидуе. Када остале краљице одбијају да слушају јер она нема причу која се тиче Хенрија, Катарина Пар у нумери „I Don’t Need Your Love“ препричава свој живот и свопствена достигнућа. Остале краљице, схвативши да су дозволиле себи да буду дефинисане Хенријем толико дуго заустављају такмичење и придружују се нумери („I Don’t Need Your Love (Remix)“). Одлучују да преосталих пет минута на сцени искористе да измене своје приче и отпевају задњу песму као група (нумера „Six“). У свим извођењима мјузикла од јула 2018. краљице изводе још једну нумеру „Megasix“ која је обрада свих песама извођених у мјузиклу осим „Haus of Holbein“. У већини продукција краљице подстичу публику да сниме овај део извођења.

Продукција[уреди | уреди извор]

Инспирација[уреди | уреди извор]

Идеју за мјузикл Тоби Марлоу добио је када је студирао на Кембриџу у својој завршној години. Марлоу је био изабран 2016. године од стране уметничког друштва универзитета у Кембриџу да напише нови мјузикл који ће бити изведен на фестивалу Единбуршки Фринџ, и првобитна идеја му је надошла током часа поезије када је одлучио да прикључи и своју пријатељицу Луси Мос.

Тоби Марлоу је у интервјуу изјавио како је свака од краљица базирана на једној од данашњих женских икона поп музике. Инспирација за Катарину од Арагона је Бијонсе, Ану Болен Лили Ален, Џејн Симор Адел и Сија, Ану Клевску Ники Минаж и Ријана, Катарину Хауард Аријана Гранде и Бритни Спирс и за Катарину Пар Алиша Киз.[3]

Први професионални наступ[уреди | уреди извор]

Единбуршка продукција је привукла пажњу продуцента Кени Векса и компаније „Global Musicals“ који су организовали први професионални наступ 18. децембра 2017. у театру „Arts Theatre“.[4] Студијски снимак је изашао 13. септембра 2018.

Турнеје[уреди | уреди извор]

Мјузикл је имао две турнеје у Великој Британији и наступе на Вестенду, турнеју у Северној Америци, наступе на норвешком крстарењу и турнеју у Аустралији.[5][6][7][8] Мјузикл ће почети са наступима на Новом Зеланду у јулу 2020. и на Бродвеју (Њу Јорк) 13. априла 2020.[9] Наступи у Чикагу ће опет почети 25. октобра 2020.[10]

Улоге[уреди | уреди извор]

Улоге Оригинална Единбуршка постава Оригинална „Оф-Вестенд“ постава Оригинална постава британске и Вестенд турнеје Оригинална постава северноамеричке турнеје Оригинална постава Бродвеја Постава друге турнеје у Великој Британији Оригинална аустралијска постава
Катарина од Арагона Меган Гилберт Рене Ламб Жернеа Ричард-Ноел Адриана Хикс Лорен Дру Клои Зуел
Ана Болен Ашли Вир Кристина Модестоу Мили О'Конел Андреа Макасет Медисон Булејмент Кала Гаре
Џејн Симор Холи Масгрејв Натали Парис Aби Мјулер Лорен Бирн Лорен Хантер
Ана Клевска Тилда Викам Џенесис Линеа Алексиа Мекинтош Бритни Мек Шекина Мекфарлејн Киана Даниел
Катарина Хауард Анабел Марлоу Ејми Аткинсон Саманта Поли Џоди Стил Кортни Монсма
Катарина Пар Шимали де Силва Изука Хојли Маја Квoнса-Брид Ана Узеле Атина Колинс Видја Макан

Тоби Марлоу је ускочио као замена за Катарину Пар за два наступа на Вестенду 28. јула 2019. пошто су се доступне замене разболеле.[11]

Награде[уреди | уреди извор]

Оригинална Вестенд продукција[уреди | уреди извор]

Година Награда Категорија Номинација Резултат
2019 „Шта је на сцени“ награде

(енг. WhatsOnStage Awards)[12]

Најбољи нови мјузикл Номинација
Најбољи студијски снимак оригиналне поставе Номинација
Најбоље осветљење Тим Дејлинг Номинација
Најбоља костимографија Габриела Слејд Номинација
Најбоља кореографија Кери-Ен Ингруи Номинација
Најбоља „Oф-Вестенд“ продукција Освојена
Лоренс Оливије награде[13] Најбољи мјузикл Номинација
Изванредна музичка достигнућа Џо Беигтон, Том Куран, Тоби Марлоу и Луси Мос Номинација
Најбоља споредна улога у мјузиклу Ејми Аткинсон, Алексиа Мекинтош, Мили О'Конел, Натали Парис, Маја Квoнса-Брид, Жернеа Ричард-Ноел Номинација
Најбоља костимографија Габриела Слејд Номинација
Најбољи позоришни кореограф Кери-Ен Ингруи Номинација

Театар у Чикагу[уреди | уреди извор]

Година Награда Категорија Номинација Резултат
2019 Џеф награде[14] Изванредна  продукција - Мјузикл (већи) Освојена
Инзванредно извођење ансамбла у мјузиклу или ревији Освојена
Изванредни редитељ - Мјузикл (већи) Луси Мос и Џејми Армитаж Номинација
Изванредно осветљење (веће) Тим Дејлинг Номинација
Изванредна музичка режија Роберта Дучак и Џо Беигтон Освојена

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Marking her-story: SIX announces UK tour and West End run”. Official London Theatre (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-27. 
 2. ^ Maresh, Karin (2000). „Edinburgh Fringe Festival, Edinburgh, Scotland, 8-30 August 1999 (review)”. Theatre Journal. 52 (2): 278—280. ISSN 1086-332X. doi:10.1353/tj.2000.0051. 
 3. ^ Holden, Steve (2018-10-05). „Henry VIII's wives get a pop queen makeover”. BBC News (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-27. 
 4. ^ „New musical about Henry VIII's wives finds its West End cast | WhatsOnStage”. www.whatsonstage.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-27. 
 5. ^ „Six extends in the West End | WhatsOnStage”. www.whatsonstage.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-27. 
 6. ^ Gans, Andrew. „New Musical Six, About Wives of King Henry VIII, Will Play Chicago Shakespeare Theater”. Playbill (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-27. 
 7. ^ „"SIX" Opens on Broadway, Currently Playing on Select Norwegian Ships | NCL Travel Blog”. www.ncl.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-27. 
 8. ^ McPhee, Ryan. „Six Finds Its Australian Royals as Musical Continues World Domination”. Playbill (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-27. 
 9. ^ Monday; February 2020, 10; Entertainment, 9:17 am Press Release: 818. „'Six' The Musical to premiere in Wellington in July 2020 | Scoop News”. www.scoop.co.nz. Приступљено 2020-03-27. 
 10. ^ Russo, Gillian (2020-03-12). „‘Six’ holds reviews after Broadway opening is canceled”. Broadway News (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-27. 
 11. ^ Fierberg, Ruthie. „Six Composer Toby Marlow Steps in at Sold-Out Shows After Cast Illnesses”. Playbill (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-27. 
 12. ^ Snow, Georgia (2019-03-03). „WhatsOnStage Awards 2019: the winners in full | News”. The Stage (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-27. 
 13. ^ McPhee, Ryan. „2019 Olivier Award Nominations: London's Company and Come From Away Lead the Pack”. Playbill (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-27. 
 14. ^ Jones, Chris. „2019 Equity Jeff Awards: A rare double victory for Steppenwolf; Chicago Shakes’ ‘Six’ takes top honors. See the winners.”. chicagotribune.com. Приступљено 2020-03-27.