Stageira

С Википедије, слободне енциклопедије
Zidine drevnog grada Stageira

Stageira (grčki: Στάγειρα; ispravno Stagira Στάγιρα; takođe Stagiros Στάγιρος ili Stageiros Στάγειρος) je bio starogrčki grad na Halkidikiju, najpoznatiji kao rodno mesto Aristotela. Nalazio se nekoliko kilometara severno od savremenog naselja Stagira, u blizini današnjeg grada Olympias.

Stageira je osnovana godine 655. pre n. e. od jonskih kolonista s ostrva Andros.[1] Kserks I ga je okupirao 480. pre n. e. Kasnije se priključila Delskom savezu pod vođstvom Atine, ali je taj savez napustila 424. pre n. e. godine zato što je atinski demagog Kleon pokrenuo opsadu protiv Stageire 422. godine pre n. e. Kleonovo nespretno vođenje opsade je kasnije postalo predmet satire u Aristofanovoj komediji Vitezovi.[2] Kleon je nedugo nakon toga ubijen u bici kod Amfipolisa.[1]

Filip II Makedonski je kasnije u opsadi imao više uspeha, pa je grad osvojen i srušen.[1] Međutim, kasnije je, u znak zahvalnosti za Aristotelovo poučavanje njegovog sina Aleksandra, Filip ponovno sagradio grad i u njemu naselio bivše stanovnike. Tada su, uz brojne nove kuće, sagrađeni oltari boginji Demetri i akvedukt.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Ancient stageira Halkidiki Greece”. www.travel-to-halkidiki.com. Приступљено 2022-05-21. 
  2. ^ „The Internet Classics Archive | The Knights by Aristophanes”. classics.mit.edu. Приступљено 2022-05-21. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Stranica za putovanja po Grčkoj