Халкидики (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Округ Халкидики
Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
Положај
Држава  Грчка
Периферија Средишња Македонија
Админ. центар Полигирос
Површина 2.918 km2
Становништво 2005.
 — број ст. 109.587
 — густина ст. 37,56 ст./km2
 — ISO 3166-2 GR-59
Поштански број 63x xx
Регистарске таблице ΧΚ
Обласна ознака 237x0, 23990
Број општина 5
http://www.halkidiki.gov.gr/

Округ Халкидики (грч. Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής) је округ у периферији Средишња Македонија и историјској покрајини Егејској Македонији, у северној Грчкој. Управно средиште округа је град Полигирос, а значајни градови су и Неа Моуданија и Неа Каликратија.

Округ Халкидики је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Природне одлике[уреди]

Подела округа на 5 општина: 1 - Полигирос, 2 - Аристотелис, 3 - Неа Пропонтида, 4 - Касандра, 5 - Ситонија
Развој туризма последњих деценија је оживео цео Халкидики

Округ Халкидики обухвата истоимено полуострво Халкидики, једно од највећих у Грчкој. Са три стране (исток, југ и запад) округ је ограничен морем (Егејским морем). Од суседних округа Халкидики се једино граничи са округом Солуном на северу. Постоји и кратка граница према Светој гори, која има посебан положај у Грчкој.

Како је Халидики полуострво, оно има дугачку обалу ка мору. Полуострво налази се између два залива Егејског мора, Солунског залива на западу и Орфанског залива на истоку. На северу је полуострво од остатка континенталне Грчке одвојено узаном долином, коју испуњавају језера Коронија и Волви.

Унутрашњост округа је планинског карактера, па Халкидики округ спада у брдовитије округе Грчке са врховима и преко 1.000 m. Ова префектура има у средишњем, вишем делу планинску климу, док су ободни делови, као нижи и приморски, са средоземном климом.

Историја[уреди]

Подручје округа Халкидики је 1912. године прикључено Грчкој. Тада се целокупно полуострво нашло у оквиру префектуре Солун (данас округ), из које је издвојено 1947. године као префектура, а данас округ.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2005. године округ Халкидики је имао око 110.000 становника, од чега свега 5-6% живи у седишту округа, граду Полигиросу.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци, од којих многи воде порекло од избеглица из Мале Азије. Последњих година овде се населио и омањи број насељеника из целог света.

Густина насељености је испод 40 ст./км², што је двоструко мање од просека Грчке (око 80 ст./км²). Приморски део на западу је много боље насељен него планинска унутрашњост и источни, брдовитији приобални појас. И поред мале густине насељености, становништво брзо расте услед развоја туризма и близине Солуна, па Халкидики спада у округе са најбржим растом становништва у целој држави.

Управна подела и насеља[уреди]

Округ Халкидики се дели на 5 општина:

  1. Аристотел – седиште градско насеље Јерисос
  2. Касандра – седиште градско насеље Касандрија
  3. Неа Пропондида – седиште градско насеље Неа Мудања
  4. Полигирос – седиште градско насеље Полигирос
  5. Ситонија – седиште сеоско насеље Никити

За разлику од већине других округа у Грчкој округ Халкидики нема доминантно насеље, а управно средиште, градић Полигирос, нити је велико насеље (<10.000 ст.), није највећи град у округу. У њему живи тек 1/20 становништва префектуре. Он се налази у унутрашњости, па се спорије развија у односу на обалска места, привлачна због све развијенијег туризма. Поред Полигироса, значајна места, а такође и велика туристичка одредишта (међу којима и многих Срба) су: Неа Моуданија, Неа Каликратија, Полихроно, Ханиоти, Пефкохори, Никити, Неос Мармарас, Јерисос.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]