Sympetrum pedemontanum

С Википедије, слободне енциклопедије

Sympetrum pedemontanum
Četvoropegi poljski konjic
Naučna klasifikacija edit
Domen: Eukaryota
Carstvo: Animalia
Tip: Arthropoda
Klasa: Insecta
Red: Odonata
Infrared: Anisoptera
Porodica: Libellulidae
Rod: Sympetrum
Vrsta:
S. pedemontanum
Binomno ime
Sympetrum pedemontanum
(Müller in Allioni, 1766)

Sympetrum pedemontanum (Müller in Allioni, 1766) je vrsta iz familije Libellulidae. Srpski naziv ove vrste je Četvoropegi poljski konjic.

Opis vrste[уреди | уреди извор]

Trbuh mužjaka ove vrste je jarkocrven, grudi i oči su braon, a lice crvenkasto. Trbuh ženke je oker, s nešto tamnijim grudima i braon očima. Noge oba pola su potpuno crne. Krila su providna sa crnom trakom preko svakog krila i crvenom pterostigmom. Jedinstvena obojenost krila ovu vrstu lako odvaja od ostalih iz istog roda. Takođe, za razliku od ostalih vrsta iz roda Sympetrum, ovu vrstu viđamo u laganom i lebdećem letu [1].

Stanište[уреди | уреди извор]

Stajaće vode brdsko - planinskog regiona, mala jezera, bare, močvarne livade, bare koje se stvaraju uz plavna područja i sl. Preferira staništa koja su plitka i osunčana sa ne previše gustom vegetacijom.

Životni ciklus[уреди | уреди извор]

Posle parenja ova vrsta jaja polaže u tandemu u plitkoj vodi uz vegetaciju. Razvoj larvi traje oko godinu dana nakon čega se izležu odrasle jedinke. Egzuvije ostavljaju nisko uz vodu ili uz samu obalu na zeljastim biljkama.

Sezona letenja[уреди | уреди извор]

Sezona letenja traje od juna do septembra.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Đurđević, Aca; Nikolić, Marko; Popović, Miloš (2020). Vilinski konjici Srbije - priručnik. Srbija: Zavod za zaštitu prirode Srbije. ISBN 978-86-80877-71-6. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]