The Tonight Show

С Википедије, слободне енциклопедије
The Tonight Show
Tonight Show Starring Jimmy Fallon Intertitle.png
Naslovna karta za The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, trenutnu inkarnaciju predstave
Žanr
Tvorac
Prezenter(i)
Država poreklaSjedinjene Države
Jezik(ci)engleski
Broj epizoda
 • 2.000 (pre Karsona, ukupno)
 • 4.531 (pod Karsonom)
 • 3.775 (pod Lenom, prvi mandat)
 • 146 (pod O'Brajenom, 1 nije emitovana)
 • 835 (pod Lenom, drugi mandat, 4.610 ukupno)
 • 1.164 (pod Falonom)
 • Ukupno: 12.451
Produkcija
Dužina trajanjavarira
Produkcijska kuća
Emitovanje
Premijerno naNBC
Format slike
Prvo prikazivanje27. septembar 1954 (1954-09-27) — sadašnjost
Hronologija
Srodnost sa:

The Tonight Show je američki kasnonoćni tok šou koji se trenutno emituje iz NBC studija u Rokfeler Centru u Njujorku, što je prvobitna lokacija šoa. Ta tradicija je bila decenijama prekinuta, pri čemu je emitovanje vršeno iz različitih studija u regionu Los Anđelesa. Ovaj šou se emituje na NBC mreži od 1954. Seriju je vodilo šest komičara: Stiv Alen, Džek Par, Džoni Karson, Džej Leno, Konan O'Brajen i Džimi Falon, a imala je i nekoliko ponavljajućih gostujućih domaćina, uključujući Ernija Kovaksa tokom ere Stiva Alena, i Džoun Rivers, Garija Šandlinga i Džeja Lena za vreme Džoni Karsonovog upravništva (zajedno sa desetinama povremenih zamena), iako je ta praksa napuštena od Karsonovog odlaska, a domaćini su preferirali ponavljanje emisija umesto eksponiranja potencijalnih rivala. The Tonight Show je jedna od najduže emitujućih tok šou serija na svetu, i najduži, redovno zakazani zabavni program u Sjedinjenim Državama. To je treći najduže emitujući šou na NBC-u, nakon emisija tipa vesti i razgovora Today i Meet the Press.

Tokom više od 60 godina, emisija The Tonight Show pretrpela je samo manje promene naslova. Ona je emitovana se pod imenom Tonight tokom nekoliko svojih prvih godina, kao i Tonight Starring Jack Paar i The Jack Paar Show zbog izuzetne popularnosti svog domaćina, da bi se na kraju naziv trajno ustalio na The Tonight Show, nakon što je Karson započeo svoj mandat 1962. godine, iako je ime domaćina uvek bilo uključeno u naslov. Počevši od Karsonovom debitantskom epizodom, mrežni programeri, oglašivači i najavljivači emisije bi se pozivali na emisiju uz uključivanje imena domaćina; na primer, šou se trenutno najavljuje kao The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Godine 1957, šou je nakratko isprobao noviji format vesti. Inače se pridržavao formata tok šoa koji je uveo Alen, i dalje razradio Par.

Emitovanje[уреди | уреди извор]

The Tonight Show se emituje na E! Australia[1] i ABC Komedi[2] u Australiji, CTV 2 & Access u Kanadi, E! Europe u UK, CNBC u Evropi, Comedy Central u Indiji, CNBC u Pakistanu, Jack TV na Filipinima, OSN na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi, i CNBC u Podsaharskoj Africi.

The Tonight Show je takođe viđen širom sveta. On se emituje na CNBC Evropa, obično tri večeri nakon prikazivanja u SAD. Emisija se prikazuje u 22:30 h AEDST radnim danima na kanalu The Comedy Channel u Australiji, gde se nove epizode prikazuju nekoliko sati nakon njihovog američkog emitovanja. U Švedskoj je Kanal 5 prikazivao The Tonight Show (kao Jay Leno Show) od kraja 1990-ih sa nedeljnim kašnjenjem. Od oktobra 2006. godine, emituje se i u Indiji na Zee Cafe, 12 sati nakon prikazivanja predstave u SAD.[3] Međutim, za Džimi Falonovo izdanje emisije, Komedi Central je emitovala šou 12 sati nakon emitovanja u SAD-u od 27. oktobra 2014.[4]

Pored emitovanja na CNBC Evropa, emisija The Tonight Show se emituje na One u Nemačkoj, sa nemačkim titlovima, radnim danima u 23:00 h, jedan dan nakon američkog emitovanja.

U Indiji i Šri Lanki The Tonight Show se emituju na Komedi Central Indija radnim danima u 23 h IST/SLST - u roku od 24 sata od američkog emitovanja.[5]

Takođe, u Šri Lanki CNBC Azija (CNBCLife) vikendom emituje izdanja jedno za drugim („back to back”).[6]

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ „The Tonight Show |”. E! News Australia. Приступљено 15. 12. 2015. 
 2. ^ „Jimmy Fallon”. Australian Broadcasting Corporation. Приступљено 15. 12. 2015. 
 3. ^ „Zee Café brings you the current season of 'The Tonight Show with Jay Leno'. Zee Cafe. 6. 10. 2006. Архивирано из оригинала на датум 30. 9. 2007. Приступљено 15. 10. 2009. 
 4. ^ „Comedy Central lines up four new shows”. Best Media Info. 14. 10. 2014. Приступљено 21. 10. 2019. 
 5. ^ „Comedy Central India”. 
 6. ^ „CNBC Life: Asia Weekend Programming”. 3. 2. 2012. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]