Tolypothrix

С Википедије, слободне енциклопедије

Tolypothrix
Научна класификација
Домен:
Дивизија:
Класа:
традиционално Hormogoniophyceae
Ред:
Породица:
Род:
Tolypothrix

Tolypothrix (Толипотрикс; од грчких речи tolype - „кончаста лопта“ и thrix - „коса“) је род модрозелених бактерија (алги). Припада реду Nostocales (ностокалес). Врсте овога рода су космополитски распростањени прокариотски организми који се налазе на трихалном ступњу организације.

Станиште[уреди | уреди извор]

Живе у слатким и сланим водама и на влажним стенама[1] од тропских предела, па до Арктика. Углавном живе у слабо киселој, незагађеној средини[2]. Могу живети у изворима и у стајаћим водама.

Морфологија[уреди | уреди извор]

Ћелије у кончастим телима међусобно комуницирају преко плазмодезми[1]. Ћелије могу бити плаво-зелене боје, маслинасто зелене, жуте или црвене боје. Понекада у себи имају грануле[2]. Нитаста тела су прекривена слузним омотачем. Млади конци су дугачки, са хетероцистама у базном делу. Хетероцисте су сферног, цилиндричног или дискоидног облика. Трајне споре (акинети) се ретко јављају[2]. Размножавају се хормогонијама[3].

Врсте[уреди | уреди извор]

Род обухвата 52 врсте (према сајту data.gbif.org).

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Blaženčić, J. 2000. Sistematika algi. Beograd: NNK International. ISBN 978-86-23-23002-8.
  2. ^ а б в Tolypothrix на silicasecchidisk.conncoll.edu Архивирано на сајту Wayback Machine (7. мај 2009) (језик: енглески)
  3. ^ Tolypothrix на www.cyanodb.cz Архивирано на сајту Wayback Machine (18. септембар 2011) (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]