Vaginitis

С Википедије, слободне енциклопедије
Vaginitis
Klasifikacija i spoljašnji resursi
Specijalnostginekologija
MKB-10N76.0-N76.1
MKB-9-CM616.1
DiseasesDB14017
MedlinePlus000897
eMedicinemed/3369 med/2358 emerg/631 emerg/639
MeSHD014627

Vaginitisi (vulvovaginitisi) predstavljaju grupu zapaljenskih oboljenja donjeg genitalnog trakta, koji uključuje vaginu i vulvu, a izazvani su vrlo poliomorfnom etiologijom – od iritacije, preko zapaljenskih faktora tipa bakterija, virusa, gljivica, do mehaničkih i termičkih faktora.[1][2]

Uzroci[уреди | уреди извор]

Uzroci nastanka vrlo su raznoliki počevši od mehaničkih faktora tipa iritacije, mikropovreda, povreda osetljive kože i sluzokože, koje nastaju prilikom mehaničkih manipulacija kao što je, na primer, depilacija. Prilikom depilacije dešava se da koža vulve i sluzokoža ulaza u vaginu, inače vrlo osetljiva, bivaju oštećene različitim mikropovredama. Depilacije se preporučuju, ali žena bi trebalo sama da odredi način koji joj najviše odgovara.

Lečenje iritacija[уреди | уреди извор]

Kad se primeti mehanička iritacija praćena određenim crvenilom ili peckanjem, uzima se bris, Papa nalaz sa tog mesta, i ukoliko se ustanovi da su ti rezultati u redu, obično se prepisuju epitelijansi tipa krema, masti, dakle nešto za održavanje normalne pH vrednosti vagine.

Zanimljivosti[уреди | уреди извор]

Kod žena u reproduktivnom periodu, najčešći uzrok vulvovaginitisa jesu bakterijske infekcije, jer je seksualna i hormonska aktivnost u tom dobu najintenzivnija. S druge strane, starije žene zbog nekih hroničnih bolesti kao što je dijabetes obično obolevaju od kandidijaznog vulvovaginitisa, a često se dešavaju i zapaljenja uzrokovana Trichomonasom. Naročito se to dešava leti kada se koriste bazeni, banje, plaže, a kod starijih žena, zbog nedostatka hormona i istanjene sluzokože, iritacije budu uporne i dugotrajne.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Vaginal Health Organization (2010) Vaginal Yeast Infections — Diagnosis, Treatment, and Prevention July 10, 2010; account suspended as of November 5, 2010
  2. ^ www.mayoclinic.com — Diseases and Conditions — Vaginitis — Basics — Definition Feb. 6, 2009

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Klasifikacija
Spoljašnji resursi