Veb-programer

С Википедије, слободне енциклопедије

Veb-developer je osoba koja obavlja neki od poslova vezanih za razvoj veb-aplikacija.

Priroda posla[уреди | уреди извор]

Veb-developer može raditi samostalno kao frilenser ili u različitim tipovima organizacija, počevši od malih i srednjih preduzeća, pa sve do velikih korporacija i državnih institucija. Može biti stalno zaposlen u jednoj kompaniji, ili istovremeno sarađivati kao konsultanti ili spoljni saradnik sa različitim kompanijama.

Tip posla[уреди | уреди извор]

Laici obično poistovećuju pojmove veb-developera i programera, što je pogrešno. Posao veb-developera, pored programiranja, zahteva multidisciplinarno znanje i iskustvo i obuhvata procese kao što su razvoj, dizajn, implementacija, standardizacija, bezbednost, razvoj i optimizacija baze podataka, održavanje.[1][2] Sa druge strane, posao programera se svodi na zadatak da tuđu ideju pretvori u programski kôd.[1]

Moderne veb-aplikacije poseduju višeslojnu arhitekturu i zavisno od veličine tima, veb-developer se može specijalizovati za jedan ili više slojeva.[3][4]

Obrazovanje i licenciranje[уреди | уреди извор]

Ne postoje formalni kriterijumi po pitanju obrazovanja ili licenci koji bi definisali ko može da se bavi poslom veb-developera. Međutim, mnogi fakulteti i više škole nude studijske programe i kurseve na polju veb-razvoja. Takođe, na internetu su dostupni mnogobrojni članci i tjutorijali, besplatni i komercijalni, koji se bave ovom tematikom.

Međutim, za nekoga ko želi da bude veb-developer i da radi na veb-projektima, podrazumeva se da poseduje napredno znanje i veštine iz sledećih oblasti:

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Aleksandar Babić. „Kako postati web developer ili PHP programer?”. Архивирано из оригинала 26. 07. 2014. г. Приступљено 30. 7. 2014. 
  2. ^ Višnja Željeznjak. „Web Development - Dobri developerski duh - #ws7”. Приступљено 30. 7. 2014. 
  3. ^ Multiple (wiki). „Web application”. Docforge. Приступљено 7. 12. 2012. 
  4. ^ Miloš Dobrojević. „Aplikativni softver - Razvoj, UML, Slojevi, OOP.pdf” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 08. 08. 2014. г. Приступљено 29. 7. 2014.