Пређи на садржај

W3C Markup Validation Service

С Википедије, слободне енциклопедије

W3C Markup Validation Service je validator po W3C (World Wide Web Consortium) standardu, koji omogućava Internet korisnicima da provere da li su njihova HTML i XHTML dokumenta dobro formirana. Validacija je važan korak pri obezbeđivanju tehničkog kvaliteta web stranica. Iako je W3C validacija važna zbog kompatibilnosti pregledača i upotrebljivosti stranice, nije potvdrđeno kakav uticaj ima na optimizaciju pretraživanja.

Istorija[уреди | уреди извор]

Markup Validation Service je nastao kao projekat Gerald Oskoboiny, nazvan The Kinder, Gentler HTML Validator.[1] Unapređen je u intuitivniju verziju prvog online HTML validatora, napisan od strane Dan Connolly-a i Mark Gaither-a, koji je objavljen 13. jula 1994. godine.[2] U Septembru 1997. godine, Oskoboiny je počeo da radi za W3C, i 18. decembra 1997. godine W3C je objavio W3C HTML Validator zasnovan na njegovim delima.[3] W3C takođe nudi i druge alate za validaciju pored HTML/XHTML dokumenata, kao što su: CSS, XML Schema i MathML.[4]

Prilagodljivost pretraživača[уреди | уреди извор]

Mnogi veliki internet pretraživači često tolerišu određene vrste grešaka i prikazuju dokumenta uspešno iako nisu sintaksno ispravna. Takođe druga XML dokumenta mogu biti proverena u odnosu na interni ili eksterni Document Type Definition.

Kritika validatora[уреди | уреди извор]

Svi validatori nemaju sposobnost da vide "veliku sliku" na web stranici.[4][5] Međutim uspevaju da pokupe zaboravljene zatvarajuće etikete i druge tehničke greške. To ne znači da će se stranica uvek prikazati onako kako je autor zamislio, u svim pregledačima.

Validatori bazirani na DTD-u su takođe ograničeni što se tiče provere vrednosti atributa u mnogim specifikacijama dokumenata. Ne primer, korišćenje HTML 4.01 DOCTYPE, bgcolor="fffff" je prihvatljivo kao validna vrednost atributa "body" elementa, iako unutar vrednosti "fffff" fali pocetni '#' karakter i sadrži samo 5 (umesto 6) heksadecimalne cifre. Takođe, za "img" element,atribut width="really wide" je takođe prihvatljiv kao validan. DTD validatori nisu tehnički u mogućnosti da testiraju sve ove greške koje se tiču vrednosti atributa.

Osim toga, čak i ako je validirana, svaka web stranica bi trebalo da bude testirana u različitim pregledačima, kako bi smo se osigurali da stranica funkcioniše ispravno.[5]

CSS validator[уреди | уреди извор]

Dok W3C i drugi HTML i XHTML validatori procenjuju ispravnost stranice kodirane u tim formatima, poseban validator W3C CSS Validator je potreban da potvrdi da ne postoje greške vezane za stil dokumenta Cascading Style Sheet. CSS validatori rade na sličan način kao i HTML/XHTML validatori, s tim što se stil proverava u odnosu na postojeći CSS standard vezan za stil dokumenata.[5]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ About the W3C Markup Validation Service. W3C Markup Validation Service. World Wide Web Consortium. Preuzeto 20. maj, 2011.
  2. ^ Connolly, Dan 13. jula 1994. ANNOUNCE: HaL Interactive HTML Validation Service www-html mailing list. Preuzeto 28. jun, 2008.
  3. ^ Gerald Oskoboiny (2003-03.22). History of the Kinder, Gentler HTML Validator. Preuzeto 28. jun, 2008.
  4. ^ а б "About the CSS Validator" World Wide Web Consortium. preuzeto 24. jun, 2012.
  5. ^ а б в Castro, Elisabeth: HTML, XHTML & CSS, Šesto izdanje, strana 345-346. Visual Quickstart Guides, Peachpit Press. 2007. ISBN 0-321-43084-0

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]