W3C Markup Validation Service

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

W3C Markup Validation Service je validator po W3C (World Wide Web Consortium) standardu, koji omogućava Internet korisnicima da provere da li su njihova HTML i XHTML dokumenta dobro formirana. Validacija je važan korak pri obezbeđivanju tehničkog kvaliteta web stranica. Iako je W3C validacija važna zbog kompatibilnosti pregledača i upotrebljivosti stranice, nije potvdrđeno kakav uticaj ima na optimizaciju pretraživanja.

Istorija[уреди | уреди извор]

Markup Validation Service je nastao kao projekat Gerald Oskoboiny, nazvan The Kinder, Gentler HTML Validator.[1] Unapređen je u intuitivniju verziju prvog online HTML validatora, napisan od strane Dan Connolly-a i Mark Gaither-a, koji je objavljen 13. jula 1994. godine.[2] U Septembru 1997. godine, Oskoboiny je počeo da radi za W3C, i 18. decembra 1997. godine W3C je objavio W3C HTML Validator zasnovan na njegovim delima.[3] W3C takođe nudi i druge alate za validaciju pored HTML/XHTML dokumenata, kao što su: CSS, XML Schema i MathML.[4]

Prilagodljivost pretraživača[уреди | уреди извор]

Mnogi veliki internet pretraživači često tolerišu određene vrste grešaka i prikazuju dokumenta uspešno iako nisu sintaksno ispravna. Takođe druga XML dokumenta mogu biti proverena u odnosu na interni ili eksterni Document Type Definition.

Kritika validatora[уреди | уреди извор]

Svi validatori nemaju sposobnost da vide "veliku sliku" na web stranici.[4][5] Međutim uspevaju da pokupe zaboravljene zatvarajuće etikete i druge tehničke greške. To ne znači da će se stranica uvek prikazati onako kako je autor zamislio, u svim pregledačima.

Validatori bazirani na DTD-u su takođe ograničeni što se tiče provere vrednosti atributa u mnogim specifikacijama dokumenata. Ne primer, korišćenje HTML 4.01 DOCTYPE, bgcolor="fffff" je prihvatljivo kao validna vrednost atributa "body" elementa, iako unutar vrednosti "fffff" fali pocetni '#' karakter i sadrži samo 5 (umesto 6) heksadecimalne cifre. Takođe, za "img" element,atribut width="really wide" je takođe prihvatljiv kao validan. DTD validatori nisu tehnički u mogućnosti da testiraju sve ove greške koje se tiču vrednosti atributa.

Osim toga, čak i ako je validirana, svaka web stranica bi trebalo da bude testirana u različitim pregledačima, kako bi smo se osigurali da stranica funkcioniše ispravno.[5]

CSS validator[уреди | уреди извор]

Dok W3C i drugi HTML i XHTML validatori procenjuju ispravnost stranice kodirane u tim formatima, poseban validator W3C CSS Validator je potreban da potvrdi da ne postoje greške vezane za stil dokumenta Cascading Style Sheet. CSS validatori rade na sličan način kao i HTML/XHTML validatori, s tim što se stil proverava u odnosu na postojeći CSS standard vezan za stil dokumenata.[5]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ About the W3C Markup Validation Service. W3C Markup Validation Service. World Wide Web Consortium. Preuzeto 20. maj, 2011.
  2. ^ Connolly, Dan 13. jula 1994. ANNOUNCE: HaL Interactive HTML Validation Service www-html mailing list. Preuzeto 28. jun, 2008.
  3. ^ Gerald Oskoboiny (2003-03.22). History of the Kinder, Gentler HTML Validator. Preuzeto 28. jun, 2008.
  4. 4,0 4,1 "About the CSS Validator" World Wide Web Consortium. preuzeto 24. jun, 2012.
  5. 5,0 5,1 5,2 Castro, Elisabeth: HTML, XHTML & CSS, Šesto izdanje, strana 345-346. Visual Quickstart Guides, Peachpit Press. 2007. ISBN 0-321-43084-0

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]