Пређи на садржај

Погон веб-прегледача

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Web browser engine)

Погон веб-прегледача (енгл. web browser engine) софтвер је који је обично уграђен у веб-прегледач и има улогу да прихвата садржај написан у језицима са означавањем (попут HTML или XML), и затим тај садржај приказује на екрану или штампачу. Осим веб-прегледача, обично је део клијента електронске поште, читача електронских књига и било које друге апликације која треба да приказује садржај веба.

Веб-прегледач Konqueror (део пројекта KDE) користи погон KHTML. KHTML је такође и основа за WebKit, који користи Safari компаније Apple и Google Chrome. WebKit је тренутно најраспрострањенији погон веб-прегледача. У будућности, Google Chrome и Opera ће користити Blink, који се развија из WebKit-а.

Gecko је погон веб-прегледача Firefox, Thunderbird и SeaMonkey.

Trident је погон који користе многи програми за Windows: Internet Explorer, netSmart и Outlook Express.

Веб-прегледач Opera тренутно користи Presto, али је најављено да ће у будућности користити Blink, који је заснован на WebKit-у.

Историја

[уреди | уреди извор]

Први веб-прегледачи су били монолитни. Коришћене су различите методе за рашчлањивање HTML садржаја у садржај који се може приказати на екрану. Касније је погон издвојен из прегледача.

Већину послова задатих прегледачу обавља погон. Он прихвата веб-адресу и приказује документ који се налази на тој адреси. Такође, погон управља хипервезама, обрасцима, колачићима, скриптовима на клијентској страни и програмским додацима.

Веб-прегледач пружа мени, траке са адресом, статусом, маркере, историју и различита подешавања. Он има улогу интерфејса између корисника, погона и оперативног система.

Раздвајање погона од веб-прегледача олакшава приказивање садржаја веба и у другим апликацијама и уређајима.