Web browser engine

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Web browser engine (takođe i layout engine ili rendering engine) softver je koji je obično ugrađen u Internet pregledač (web browser) i ima ulogu da prihvata sadržaj napisan u jezicima za obeležavanje (poput HTML ili XML) i zatim taj sadržaj prikazuje na ekranu ili štampaču. Osim Internet pregledača, obično je deo klijenta elektronske pošte, čitača elektronskih knjiga i bilo koje druge aplikacije koja treba da prikazuje sadržaj veba.

Primeri[уреди | уреди извор]

Konkuror (Konqueror) Internet pregledač (deo KDE projekta otvorenog koda) koristi KHTML web browser engine. KHTML je takođe i osnova za WebKit koji koriste Safari kompanije Epl i Gugl Kroum. VebKit (WebKit) trenutno je najkorišćeniji web browser engine. U budućnosti, Gugl Kroum i Opera će koristiti Blink, koji se razvija iz VebKita.

Geko (Gecko) je Mozilin web browser engine koji koriste Fajerfoks, Tanderberd i SiManki (SeaMonkey).

Trident je web browser engine koji koriste mnoge Microsoft Windows aplikacije: Internet Eksplorer, netSmart i Autluk Ekspres.

Opera Internet pregledač trenutno koristi Presto, ali je najavljeno da će u budućnosti koristiti Blink koji je zasnovan na VebKitu.

Istorija[уреди | уреди извор]

Prvi Internet pregledači su bili monolitni. Korišćene su različite metode za raščlanjivanje HTML sadržaja u sadržaj koji se može prikazati na ekranu. Kasnije je web browser engine izdvojen iz pregledača.

Većinu poslova zadatih pregledaču obavlja web browser engine. On prihvata veb adresu i prikazuje dokument koji se nalazi na toj adresi. Takođe, web browser engine upravlja hipervezama, formama, kolačićima, skriptovima na klijentskoj strani i plaginovima.

Internet pregledač pruža meni, trake sa adresom, statusom, markere, istoriju i različita podešavanja. Internet pregledač ima ulogu interfejsa između korisnika, web browser engine-a i operativnog sistema.

Razdvajanje web browser engine-a od Internet pregledača olakšava prikazivanje sadržaja veba i u drugim aplikacijama i uređajima.

Izvori[уреди | уреди извор]