Zona sumraka

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Zona sumraka (engl. The Twilight zone) je američka televizijska serija koju je 1957. godine kreirao Rod Serling.

Zona sumraka je spoj fantastike, naučne fantastike i horora. Svaka epizoda (156 u originalnoj seriji) sačinjena je od više različitih priča, a svaka od tih priča može dovesti gledaoca u situaciju da oseti strah ili da bude isprovociran samom tematikom priče.

Epizode počinju najavom:

POSTOJI PETA DIMENZIJA, NEPOZNATA ČOVEKU, OGROMNA KAO SVEMIR I VEČNA KAO BESKRAJ. TO JE PROSTOR IZMEĐU SVETLOSTI I SENKE, NAUKE I PRAZNOVERJA. I NALAZI SE IZMEĐU PONORA LJUDSKIH STRAHOVA I VRHA NJEGOVOG ZNANJA, OVO JE DIMENZIJA MAŠTE. TO JE OBLAST KOJU NAZIVAMO: ZONA SUMRAKA!

Likovi iz serije su obični ljudi koji iz nekog razloga upadnu u zonu sumraka, što često dovodi do neočekivanih zapleta na početku i raspleta na kraju epizode. Većina priča u serijalu Zona sumraka nam donose neočekivan kraj, ali i ostavlja epizodu nezavršenu u mašti gledalaca. Zona sumraka nas uvodi u jedan skriveni, tajni svet, u kome neprikosnoveno mesto zauzima mašta.

Prva je sezona išla od 1959. do 1964. Prvo obnavljanje dogodilo se od 1985. do 1989, da bi 1994. uslijedio serijal „Rod Serlingovi izgubljeni klasici“. Drugi talas obnove serijala, dogodio se od 2002. do 2003. godine.

Osamdesetih godina dvadesetog veka ovaj serijal je bio prikazivan na TV stanicama bivše Jugoslavije, deo prve, crno-bele sezone, da bi se kasnijih godina tu i tamo pojavila koja epizoda iz serijala prve obnove.

No, s obzirom na kvalitetu serije, slavne filmske reditelje koji su pokazali svoja umeća u kratkoj igranoj formi, uticaj te dugovečnost, Zona sumraka je postala antologijska serija.

Rod Serling, tvorac i narator za sledeću epizodu, u ovoj seriji je dobio dvije Emmy nagrade za scenario 1960. i 1961. godine i Zlatni globus 1962. za najbolju režiju.

Literatura[уреди]