Википедија:Уживо/12. септембар 2017, уторак

С Википедије, слободне енциклопедије
 


299. САСТАНАК ВИКИПЕДИЈАНАЦА[уреди | уреди извор]

Датум и време: уторак, 12. септембар од 17 часова[уреди | уреди извор]

Место: Просторије Викимедије Србије, Дечанска 4/3[уреди | уреди извор]

О састанку[уреди | уреди извор]

Ново окупљање Википедијанаца и Викимедијанаца је организовано у уторак, 12. септембра у просторијама Викимедије Србије. Ово предјубиларно дружење било је намењено свим уредницима Википедије и других вики пројеката, али и осталим волонтерима који желе да се умреже и заједно шире идеју о слободном знању.

Овога пута, теме окупљања била је предстојећи уређивачки маратони и такмичење о народима света које је у току.

За оне који нису из Београда, а имали су жељу би да присуствују окупљању, обезбедили смо одређена средства за рефундирање путних трошкова. Сви заинтересовани су се пријављивали попуњавањем кратког формулара. Пријаве су трајале до недеље, 10. септембра, а дан после је свима којима је рефундација одобрена потврђено. Овај принцип ћемо примењивати и за наредна окупљања.

О Викимедији Србије

Викимедија Србије је волонтерска организација која чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Кроз своје пројекте промовише рад на Википедији и другим Вики пројектима.

Организација Адреса Контакт Званична страница
Викимедија Србије Дечанска 4/3, Београд Ивана Маџаревић
ivana.madzarevic@vikimedija.org
060/74-54-773
rs.wikimedia.org

Место и време[уреди | уреди извор]

  • Викимедија Србије, Дечанска 4/3, Београд
  • 12. септембар 2017. године од 17 часовa

Присутни:

  1. Miljan Simonović (разговор) 12:45, 7. септембар 2017. (CEST)[одговори]
  2. IvanaMadzarevic (разговор) 13:05, 7. септембар 2017. (CEST)[одговори]
  3. Ivana Guslarevic (разговор) 13:28, 7. септембар 2017. (CEST)[одговори]
  4. Kolega2357 (разговор) 22:01, 7. септембар 2017. (CEST)[одговори]
  5. --Ф± 22:55, 7. септембар 2017. (CEST)[одговори]
  6. Zerocool.marko
  7. Conicka
  8. Lotom
  9. NenaBOR
  10. Bojan Cvetanović
  11. Никола Смоленски
  12. Wlodzimierz
  13. Aporia.j

О чему смо причали?[уреди | уреди извор]

Окупљање је трајало од 17 до 20 часова и протекло је у врло пријатној атмосфери. Поред људи који су из Београда, придружили су нам се и волонтери из Ниша, Бора и Краљева. Уз пицу и освежење, причали смо о темама попут предстојећег маратона и такмичења које је у току. Неки нису знали да на маратону могу учествовати онлајн и да физичко присуство није обавезно. Самим тим је могуће и учешће из других градова. Поред маратона на ЛГБТ тему, очекује нас и уређивачки маратон у Ноћи истраживача, када ћемо на Гете институту писати и допуњавати чланке о научницима. Када смо се дохватили ове теме, Миљан је предложио да направимо уређивачки маратон који би трајао 24 сата (попут хакатона) и то у форми мини такмичења. Учесницима би се по завршетку такмичења доделиле симболичне награде (шоље, мајице, кишобрани...) и то на основу тога ко је написао највише чланака.

Разговарали смо и о могућим темама за следеће такмичење. Неки су били мишљења да би требало поновити такмичења која су била успешна, док су други предлагали нове теме. Неке од предложених су: знамените жене, спорт, мишићи у телу, протеини... Једна од опција је била да такмичење нема тему, већ да свако пише оно о чему жели и на тај начин допринесе Википедији. Помињали смо и лептире као тему, можда не такмичења, али неког мини пројекта. У Србији има око 200 врста лептира и то би значило 200 чланака. Касније смо видели да је та тема покривена на Википедији. Никола је изнео идеју да се између два огранка организују такмичења, да једни пишу о другима, а да награда буде одлазак у земљу тог огранка. Ту смо разматрали који би огранци дошли у обзир. Стигли смо и до Индонезије. :)

Поред ових тема, разговарали смо о свакодневним Вики активностима, мини пројектима који су могући, као и мање формалним стварима. Око 20 сати се дружина полако растала.

Галерија[уреди | уреди извор]