Битка код Левунија

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Левунија
Део Комнинске рестаурације
Време29. април 1091.
Место
Исход Византијска победа
Сукобљене стране
Византија
Кумани
Печенези

Битка код Левунија (Битка код Левуниона) одиграла се 29. априла 1091. године у подножју планине Левунион између Византинаца и Кумана са једне стране и Печенега (подржаваних од емира Смирне Чахе) са друге стране. Победу су однели Византинци.

Опис[уреди | уреди извор]

Цариград се 1090/1091. године нашао под опсадом Печенега, полуномадског народа из средње Азије, и са копна и са мора. У нужди, цар Алексије Комнин се обратио за помоћ номадском племену Кумана. Кумани су се у јужноруску низију доселили после Печенега, а по свом језику припадали су Турцима. Цар Алексије је судбину Византије положио у руке поглавици овога племена.

Војске Кумана и Византинаца сукобиле су се са војском Печенега у подножју планине Левунион 29. априла 1091. године. Борба је била неочекивано крвава. Бројчано надмоћни Печенези нису очекивали отпор Византинаца па је њихову војску пратило мноштво жена и деце. Алексије је и њих нападао без милости. Печенези су доживели велики пораз. Ана Комнина нам преноси утисак који је битка оставила на савременике „читав народ од безброј људи сатрт је у једном једином дану“. Прстен који је био стегнут око Цариграда је пробијен. Планови емира Чахе су пропали, а Алексије га је касније матирао још једним сјајним дипломатским потезом. Алексије против њега окреће његовог зета, емира Никеје Абула Касима.

Битка код Левунија представља важан догађај у византијској историји. Каснији историчари означавају ову битку као почетак поновног освајања територија познату под називом "Комнинска рестаурација".

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Историја Византије - Георгије Острогорски (132)