Дракула: Принц таме

С Википедије, слободне енциклопедије
Дракула: Принц таме
Постер филма
Најзлобнији вампир на свету поново живи!
Изворни насловDracula: Prince of Darkness
ИМДБ 6,8/10 (8 336 гласова)
Жанрхорор
ТворацБрем Стокер
РежијаТеренс Фишер
СценариоЏими Сангстер
ПродуцентЕнтони Нелсон Киз
ПричаЕнтони Хајндс
Темељи се нароман Дракула Брема Стокера
Главне улогеКристофер Ли
Барбара Шели
Ендру Кир
МузикаЏејмс Бернард
Директор
фотографије
Мајкл Рид
МонтажаКрис Барнс
Продуцентска
кућа
Hammer Film Productions
ДистрибутерВорнер брос
Твентит сенчури Фокс
Година1966.
Трајање90 минута
ЗемљаУједињено Краљевство Уједињено Краљевство
Језикенглески
Буџет100 000 £[1]
Зарада364 937долара (Северна Америка)[1]
854 197 улазница (Француска)[2]
Претходни
Следећи
IMDb веза

Дракулa: Принц таме (енгл. Dracula: Prince of Darkness) је британски хорор филм из 1966. године, режисера Теренса Фишера, трећи у Хамеровом серијалу филмова о Брем Стокеровом Дракули. Кристофер Ли се после паузе у Дракулиним невестама вратио у улогу грофа Дракуле, који је васкрснуо након што је претворен у пепео на крају Дракулиног хорора.

И овај наставак је остварио успех и у финансијском погледу и у погледу оцена критичара. Сајт Rotten Tomatoes га је оценио са 80%, што је још више од Дракулиних невести. Трећи успешан филм у серијалу је проузроковао велики пробој на америчко тржиште, што је обезбедило веће буџете за предстојеће делове.

Интересантно је да и поред тога што је главни лик, Дракула не говори готово ништа у целом филму. Разлог за то је што је глумац Кристофер Ли сматрао да је свака реченица коју је требало да каже сувишна и желео је да представи Дракулу више као животињу него као човека. Од ликова из претходних филмова, једино се појављује Питер Кушинг као Абрахам ван Хелсинг у флешбек сцени на почетку филма.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Филм почиње присећањем како је професор Абрахам ван Хелсинг уништио грофа Дракулу помоћу Сунчеве светлости и импровизованог крста направљеног од два свећњака, на крају Дракулиног хорора.

Један од Дракулиних присталица по имену Клов, превари четрворо туриста који породично путују кроз Карлсбад, да преноће у Дракулином дворцу. Одмах након вечере, Клов убија једног од браће Кент, Алана, и оставља да његова крв исцури у ковчег са Дракулиним пепелом и прстеном, што доводи до Дракулиног поновног ускрснућа.

Убрзо Дракула претвара Аланову супругу у вампира, док Чарлс и његова супруга Дајана успевају да побегну. У покушају бекства, наилазе на оца Сандора који их одводи до оближњег манастира, јер мисли да ће тамо бити безбедни.

У коначном окршају с грофом, отац Сандер пушком пробија лед на смрзнутој реци, на којој је Дракула стајао, те он упада у њу и дави се (текућа вода је једна од фаталних слабости вампира).

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Кристофер Ли гроф Дракула
Барбара Шели Хелен Кент
Ендру Кир отац Сандор
Френсис Метјуз Чарлс Кент
Сузан Фармер Дајана Кент
Чарлс Тингвел Алан Кент
Торли Вотерс Лудвиг
Филип Лејтам Клов
Валтер Браун брат Марк
Џек Ламберт брат Питер
Филип Реј свештеник
Питер Кушинг проф. др Абрахам ван Хелсинг
(архивски снимци)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Hearn, Marcus; Barnes, Alan (25. 9. 2007). The Hammer Story: The Authorised History of Hammer Films [The Hammer Story] (Limited изд.). Titan Books. стр. 96–97. ISBN 978-1845761851. OCLC 493684031. 
  2. ^ Box office information for Terence Fisher films in France at Box Office Story


Спољашње везе[уреди | уреди извор]