Пнеуматофора

С Википедије, слободне енциклопедије
Пнеуматофоре код једне врсте мангрова.
„Лажна“ пнеуматофора код мочварног чемпреса.

Пнеуматофора (грч. πνεύμα – дах и φόρειη – носити) аерофора, ваздушни корен, вентилациони корен је метаморфоза корена код неких врста биљака које расту на забареним стаништима са недовољно кисеоника у земљишту. То су геотропно негативни коренови који својим врховима вире ван земље. Пнеуматофоре имају врло развијено аеренхимско ткиво, а на врху крупне лентицеле што омогућава продор ваздуха у ткива која су у води. Вентилациони коренови су типични за мангрове као и за врсте рода Sonneratia[1][2].

Неке врсте из породице Cupressaceae развијају сличне структуре које се називају „чемпресова колена“, која су раније сматрана пнеуматофорама. Новијим истраживањима утврђено да немају функцију аерације јер у херметички затвореним коморама нису конзумирале ваздух, а њихово уклањање није доводило до промена на матичној биљци. Функција им није тачно утврђена, а претпоставља се да имају улогу у стабилизацији и подршци стаблима. Ова врста „лажних“ пнеуматофора среће се код родова Taxodium и Metasequoia[3].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Tootill, E. (1984): The Penguin Dictionary of Botany. Market House Books Ltd.
  2. ^ Рот, Х. (1973): Енциклопедијски лексикон мозаик знања - Биологија, Том 19. Интерпрес, Београд
  3. ^ Briand, C. H. (2000-2001): Cypress Knees: An Enduring Enigma. Arnoldia. Vol. 60(4) p. 19-20, 21-25. [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (9. јун 2015)