Порфирије Кавсокаливит

С Википедије, слободне енциклопедије
Порфирије Кавсокаливит
Датум рођења(1906-02-07)7. фебруар 1906.
Место рођењаЕвијаКраљевина Грчка
Датум смрти2. децембар 1991.(1991-12-02) (85 год.)
Место смртиСвета ГораГрчка

Преподобни Порфирије Кавсокаливит (7. фебруар 1906) је православни монах и светитељ у лику преподобних из 20. века.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 7. фебруара 1906. године у селу Свети Јован Каристија у близини Аливерије, Грчка. Његови родитељи су били сиромашни али побожни земљорадници. Крштено име му је било Евангелос. Након две године школовања напустио школу и радио је на породичном имању, све од своје осме године. Као веома млад, радио је у оближњем руднику угља, а затим у бакалници у Халкиди и у Пиреју. [1][2]

Обављао дужност духовника у Евији до 1940. године. Свакодневно је примао на исповест велики број верника. Уобичавао је да исповести слуша сатима без прекида. Понекад је чак бивао приморан да проводи читав дан и ноћ, без предаха и без одмора, у испуњавању ове дужности.

1938. године митрополит Каристије одликовао га је звањем архимандрита. Након тога служио је као парох у Цакеји и у манастиру Светог Николе у Ано Ватији на Евији.

12. октобра 1940. године, поверена му је дужност привременог пароха у параклису Светог Герасима у Атинској поликлиници. У овој Поликлиници Старац је вршио своју дужност читавих тридесет година као активни парох, а затим три године добровољно.

Седамдесетих година је остварио оригиналан проналазак: сјединио је угаљ са аромом тамјана и кадио је само тим посебним спорогорућим угљем.

1955. од манастира Пендели изнајмио је манастирчић Светог Николе заједно са његовим имањем, које је систематски и трудољубиво обрађивао са намером да на њему подигне манастир, који је на крају подигао на другом месту.

1978. године, у манастиру Светог Николе у Калисији, претрпео је срчани удар и хитно био пребачен у болницу „Хигија“, где је провео двадесет дана. Кад је напустио болницу, наставио је опоравак у кућама неколицине своје духовне деце у Атини.

1980. године настанио се на имању у Милесију, које је купио како би на њему био подигнут манастир назвао посвећен Преображењу.

Умро је 2. децембра 1991. године, у својој испосници на Светој Гори.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Announcement by the Holy and Sacred Synod Архивирано на сајту Wayback Machine (1. децембар 2013). The Ecumenical Patriarchate of Constantinople. Wednesday, November 27, 2013. Са дванаест година одлази на Свету Гору. На броду којим је пловио од Солуна до Свете Горе, Евангелос је упознао свог будућег духовника Пантелејмона. По монашењу добио је име Никита. Након теже болести преселио се у манастир Светог Харалампија, у близини његовог родног села. 26. јула 1927. године, рукоположен је у јерођакона, наредног дана на празник Светог Пантелејмона, у чин јеромонаха. Тада узима име Порфирије и сли се у Синајски манастир.
  2. ^ Canonization of Two New Saints by the Ecumenical Patriarchate. Ecumenical Patriarchate - Orthodox Metropolitanate of Hong Kong and South East Asia (OMHKSEA). November 27, 2013.
  3. ^ [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (24. септембар 2015) Преподобни Порфирије Кавсокаливит

Спољашње везе[уреди | уреди извор]