Брус Спрингстин — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
мНема описа измене
Ред 8: Ред 8:
{{клица-певач}}
{{клица-певач}}


[[Категорија:Музика|Спрингстин, Брус Фредерик Џозеф]]
[[Категорија:Рођени 1949.|Спрингстин, Брус Фредерик Џозеф]]
[[Категорија:Рођени 1949.|Спрингстин, Брус Фредерик Џозеф]]
[[Категорија:Амерички музичари|Спрингстин, Брус Фредерик Џозеф]]
[[Категорија:Амерички музичари|Спрингстин, Брус Фредерик Џозеф]]

Верзија на датум 11. август 2006. у 22:27

Брус Спрингстин

Брус Фредерик Џозеф Спрингстин (енгл. Bruce Frederick Joseph Springsteen), рођен 23. септембра 1949, је амерички певач, текстописац и гитариста. Често је ишао на турнеје и снимао са И Стрит Бендом (енгл. E Street Band). Сматран је музичким наследником Елвиса Прислија, Вуди Гатрија, Пита Сигера и Боба Дилана, али је на њега такође доста утицала рок и R&B музика 60-их година XX века.

Јунаци његових песама су људи из америчких предграђа (често управо из његовог родног Њу Џерзија), суочени са свакодневним егзистенцијалним проблемима, њихове приче представљене елоквентно и на романтичан начин. Временом се Спрингстин у својој лирици окретао од сликања живота „дивљих“ клинаца из америчких предграђа (нарација на прва три албума је најчешће у трећем лицу), ка озбиљнијим социјално-политичким темама, посебно третирајући проблеме америчке радничке класе (обично кроз приче испричане у првом лицу, где се аутор поистовећује са јунаком песме) чији су (анти)хероји редовно изложени тешком и напорном животу, тешко састављају крај са крајем, и неретко су са оне стране закона.

Временом је постало уобичајено да се поистовећује са прогресивном политиком. Његова песма „Рођен у САД“ (енгл. Born in the U.S.A.) је била толико популарна да су га током председничке кампање у САД 1984. својатали и Роналд Реган и Волтер Мондејл, погрешно је тумачећи као просто националистичку, уместо као критику последица Вијетнамског рата.