Брус Спрингстин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Брус Спрингстин
Bruce springsteen front.jpg
Брус Спрингстин
Основне информације
Пуно име Брус Фредерик Џозеф Спрингстин
Датум рођења (1949-09-23)23. септембар 1949.(68 год.)
Место рођења Лонг Бренч
САД

Брус Фредерик Џозеф Спрингстин (енгл. Bruce Frederick Joseph Springsteen; Лонг Бренч, 23. септембар 1949) је амерички певач, текстописац и гитариста. Често је ишао на турнеје и снимао са И Стрит Бендом. Сматран је музичким наследником Елвиса Преслија, Вудија Гатрија, Пита Сигера и Боба Дилана, али је на њега такође доста утицала рок и ритам и блуз музика 60-их година 20. века.

Јунаци његових песама су људи из америчких предграђа (често управо из његовог родног Њу Џерзија), суочени са свакодневним егзистенцијалним проблемима, њихове приче представљене елоквентно и на романтичан начин. Временом се Спрингстин у својој лирици окретао од сликања живота „дивљих“ клинаца из америчких предграђа (нарација на прва три албума је најчешће у трећем лицу), ка озбиљнијим социјално-политичким темама, посебно третирајући проблеме америчке радничке класе (обично кроз приче испричане у првом лицу, где се аутор поистовећује са јунаком песме) чији су (анти)хероји редовно изложени тешком и напорном животу, тешко састављајући крај са крајем и неретко су са оне стране закона.

Временом је постало уобичајено да се поистовећује са прогресивном политиком. Његова песма Born in the U.S.A. је била толико популарна да су га током председничке кампање у САД 1984. својатали и Роналд Реган и Волтер Мондејл, погрешно је тумачећи као просто патриотску, уместо као критику последица Вијетнамског рата.

Спољашње везе[уреди]