Pit Siger

С Википедије, слободне енциклопедије
Pit Siger
Lični podaci
Puno imePiter Siger
Datum rođenja(1919-05-03)3. maj 1919.
Mesto rođenjaMenhetn, Njujork,  SAD,
Datum smrti27. januar 2014.(2014-01-27) (94 god.)
Zanimanjemuzičar, pisac pjesama, aktivist, TV voditelj
Muzički rad
Aktivni period1939—2014
Žanrprotestna muzika, Americana, američka folk muzika
Instrumentbendžo, gitara, blok flauta, mandolina, klavir, ukulele
Ostalo
Veb-sajtwww.peteseeger.net

Piter Siger (engl. Peter Seeger; 3. maj 191927. januar 2014) bio je američki folk muzičar i ljevičarski aktivist, poznat po tome što je nizom popularnih pjesama kao što su Where Have All the Flowers Gone?, If I Had a Hammer i Turn! Turn! Turn! početkom 1960-ih potakao veliki Preporod američke folk muzike.[1]

Odrastao je u porodici uglednog muzikologa Čarlsa Sigera, a kao mladić je napustio studij na Harvardu kako bi se posvetio proučavanju i njegovanju "autentične" narodne muzike, odnosno sviranju na sindikalnim zborovima. Iz tog perioda datira i njegovo članstvo u Komunističkoj partiji, kao i prijateljstvo i suradnja sa znamenitim muzičarom Woodiejem Guthriejem, sa kojim će nastupati kao član folk benda The Almanac Singers, s kojim je prvi put postao poznat. Krajem 1940-ih je osnovao novi bend The Weavers, sa kojim je napravio nekoliko velikih hitova; njegovu karijeru je, međutim, ozbiljno ugrozila makartistička histerija, čija je kulminacija, između ostalog, bilo i dovođenje pred zloglasni Kongresni odbor za antiameričku aktivnost 1955. godine. Seeger, koji se nije htio odreći svojih ljevičarskih stavova, je odbio surađivati sa HUAC-om i bio osuđen na zatvorsku kaznu za nepoštivanje Kongresa, što je kasnije oboreno sudskom žalbom.

Iako je Siger zbog toga bio nekoliko godina na crnoj listi, 1960-ih je ponovno postao jednom od najpoznatijih američkih muzičara, nastojeći svoj talent iskoristiti kako bi propagirao niz društvenih pokreta, uključujući nuklearno razoružanje i zaštitu okoline. Ipak, njegovim najznačajnijim doprinosom na tom polju se smatra ponovno otkrivanje pjesme We Shall Overcome, koja se smatra neslužbenom himnom pokreta za prava američkih crnaca. Siger je već tada stekao reputaciju muzičke legende te postao mentor nizu mlađih izvođača među kojima se najviše ističe Боб Дилан.

Siger se kasnijih godina, reagirajući na kritike da je bio staljinistički apologet, nastojao sve više ograditi od svoje komunističke prošlosti, te je kritizirao sovjetski režim, a 1980-ih držao koncerte podrške poljskom sindikatu Solidarnost. Nastavio je nastupati sve do današnjih dana, a godine 2009. mu je ukazana posebna čast da nastupa na inauguraciji predsjednika Baracka Obame.

Siger je od 1943. u braku sa Toshi-Aline Ōta sa kojom je imao četvoro djece. Njegov unuk Tao Rodríguez-Siger je također poznat kao društveno angažirani muzičar.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pete Seeger | Folk Singer, Activist & Songwriter | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). 2024-01-23. Приступљено 2024-01-30. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]