Кум 3 — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.3) (Робот: промењено es:El Padrino III у es:El padrino III
м r2.7.3) (Робот: промењено sh:Kum III у sh:The Godfather Part III
Ред 106: Ред 106:
[[simple:The Godfather Part III]]
[[simple:The Godfather Part III]]
[[sl:Boter 3]]
[[sl:Boter 3]]
[[sh:Kum III]]
[[sh:The Godfather Part III]]
[[fi:Kummisetä osa III]]
[[fi:Kummisetä osa III]]
[[sv:Gudfadern del III]]
[[sv:Gudfadern del III]]

Верзија на датум 5. март 2013. у 13:45

Кум 3
Датотека:The Godfather Part III.jpg
Филмски постер
Жанрдрама
акција
РежијаФренсис Форд Копола
СценариоМарио Пузо
Френсис Форд Копола
Винсент Патрик
ПродуцентФренсис Форд Копола
Главне улогеАл Пачино
Енди Гарсија
Софија Копола
Дајана Китон
Талија Шајер
Илај Волак
Џорџ Хамилтон
Џо Мантења
Бриџет Фонда
Ричард Брајт
МузикаКармајн Копола
Продуцентска
кућа
Paramount Pictures
Година1990.
Трајање170 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет54.000.000 долара
Претходни
IMDb веза

Кум 3 (енгл. The Godfather: Part III) је филм из 1990. који је режирао Френсис Форд Копола.

Радња филма

Филм почиње 1979. године. Посед Корлеонових на језеру Tahoe је напуштен, а Мајкл се вратио у Њујорк где покушава створити углед за породицу Корлеоне. Пише писмо својој деци и моли их да дођу на церемонију, те да покушају наговорити своју мајку Кеј да дође са њима. Мајкл је основао фондацију Дон Вито Корлеоне, за што је награђен орденом Реда св. Себастијана. Након церемоније, уприличена је прослава на којој Мајклов син Ентони говори оцу како одустаје од студија права и намерава се посветити каријери оперског певача, у чему га подржава мајка Кеј.

На прослави се појављује и Винсент Мансини, Сонијев незаконити син. Винсент се посвађао с Џоеијем Зазом, њујоршким мафијашем и управитељем подручја које надзире породица Корлеоне. Винсент приговара Зази да у том подручју влада безакоње. Свађа пред Мајклом постаје насилна те Винсент одгризе Зази комадић уха. Након неуспешног покушаја помирења, Винсент упита Мајкла би ли могао радити за њега, на шта Мајкл одговара потврдно и узима нећака под своје, али на неко одређено време. Исте ноћи, двојица мушкараца упадају у Винсентов стан. Овај убија једнога, а другога тако уплаши да је морао одати да их је послао Заза. Винсент ипак убија и другог провалника. Мајкл покушава купити Ватиканов удио у међународном холдингу за некретнине, Имобилијаре, који је под контролом Ватикана. Надбискуп Gilday, управник Ватиканске банке, договара ас њим цену од 600 милиона долара. Gilday је довео Свету Столицу у озбиљне дугове због својих кривих потеза и корупције. Са друге стране, Мајкл увиђа да посао неће бити тако лако ратификован, јер се неке особе у Ватикану противе послу.

Дон Алтобело, старији њујоршки мафијаш, каже Мајклу да његови стари партнери из Њујорка желе удио у послу са Имобилијаром. Састанак је уприличен у Атлантик Ситију. Мајкл на састанку великодушно исплаћује мафијашке шефове великим износима из коцкарског посла у којем сви имају удио. Заза не добија ништа. Бесан, означава Мајкла као непријатеља и каже присутнима да морају изабрати једног од њих двојице те одлази са састанка. Неколико минута после, изнад собе се појављује хеликоптер и испаљује кишу метака кроз прозоре. Готово сви који су били на састанку су убијени, али Мајкл и Винсент успевају побећи, при чему се Винсент поставио као стричев живи штит. Мајкл се враћа у Њујорк и покушава наћи начин како одговорити на атентат. Али погађа га дијабетички шок те га премештају у болницу.

Иако су рођаци, Винсент и Мери, Мајклова кћер, почињу романтичну везу. Винсент планира како ће се осветити Зази. Током сајма, он и његови ортаци убијају Зазу и његове телохранитеље. Мајкл инсистира да Винсент оконча везу са Мери, јер би његова повезаност у породичне послове могла њу угрозити. Иако је Винсент пристао, на Сицилији, где се породица преселила како би довршила посао са Ватиканом и била присутна на Ентонијевом оперском дебију, веза се наставља. Мајкл даје задатак Винсенту да оде до Алтобела и испита његову лојалност. Винсент мора уверити Алтобела да намерава напустити породицу Корлеоне. Након успешно обављеног разговора, Алтобело подржава Винсента у његовој намери и упознаје га са Лићиом Лућесијем, човеком који стоји иза уроте која би требала спречити Мајклов посао са Имобилијареом. Мајкл посећује кардинала Ламберта, добронамерног и савесног свештеника, да се распита о послу са Имобилијареом. Ламберто наговара Мајкла да се исповеди након тридесет година; између осталих грехова, Мајкл признаје да је наредио убиство свог брата Фреда. Током обиласка Сицилије са Кеј, која је дошла због опере, Мајкл и од ње тражи опроштај, на шта обоје признају да се још воле. Мајкла обавештавају да је убијен Дон Томасино, његов пријатељ са Сицилије, што би могло започети нови вал насиља. Кардинал Ламберто је изабран за папу Јована Павла I (име правог папе Јована Павла I је било Алберто Лучијани), што би требало значити да ће посао са Имобилијареом убрзо бити готов.

Винсент говори Мајклу што је чуо од Алтобела: Лућеси стоји иза уроте против посла са Имобилијареом, те да је убица који је убио Дон Томасина, унајмљен да убије Мајкла. Винсент жели узвратити, но Мајкл га упозорава да ће такав план значити отворени рат. Винсент инсистира на освети, те Мајкл попушта. Поставља Винсента на чело породице Корлеоне, именује га новим Кумом. Заузврат, Винсент пристаје окончати везу са Мери. Породица одлази у Палермо на Ентонијев деби у главној улози у опери Cavalleri Rusticana. Винсентов план о освети даје резултате. Паралелно са сценама опере одвијају се брутална убиства Лућесија, Алтобела, Gilday и других ортака, који су већ отровали новог папу. Убица који је послан да убије Мајкла, чекао је у заседи у опери. Убија неколико Винсентових људи, али опера завршава пре него што је имао прилику убити Мајкла. Убица се повлачи стубиштем испред опере и онде покушава убити Мајкла. У тренуцима док се Мери свађа са оцем због забрањене везе са Винсентом, чују се два пуцња. Први погађа Мајкла у раме, он посрће, док други погађа Мери, која је била иза њега, у прса и она умире. Мајкл врисне очајнички од патње и беса. Његова сестра Кони и бивша жена Кеј гледају Мајклову реакцију, готово изненађене, тек сада схваћајући како му је породица била драга и важна. Сцена се претвара у низ Мајколових успомена, прво како плеше са Мери са почетка филма, а задња која приказује Кеј, сцена узета из другог дела трилогије. Филм завршава на Сицилији 1997. Мајкл, сада већ старац, седи у дворишту своје виле. Пада са столице и умире, сам.

Улоге

Глумац Улога
Ал Пачино Мајкл Корлеоне
Енди Гарсија Винсент Мансини
Софија Копола Мери Корлеоне
Дајана Китон Кеј Адамс Мичелсон
Талија Шајер Кони Корлеоне Рици
Илај Волак Дон Алтобело
Џо Мантења Џои Заса
Џорџ Хамилтон Б. Џ. Харисон
Бриџет Фонда Грејс Хамилтон
Ричард Брајт Ал Нири
Френк Д`Амброзио Ентони Вито Корлеоне

Зарада

  • Зарада у САД - 66.666.062 $
  • Зарада у иностранству - 70.100.000 $
  • Зарада у свету - 136.766.062 $

Спољашње везе