Егист

С Википедије, слободне енциклопедије
Егист и Клитемнестра

Егист (грч. Αίγισθος) (лат. Aegisthus) је син микенског краља Тијеста, убица краља Агамемнона.[1]

Егист је један од малобројних митских јунака за који ниједан аутор, ни антички ни модерни, за његово понашање и живот, нису нашли речи разумевања или оправдања. Епитет издајице су му наденули Хомер, Есхил, Еурипид, Софокле, Гете, Сартр и многи други.

Митологија[уреди | уреди извор]

Орест и Пилад убијају Егиста

Отац Егистов, Тијест се домогао микенског трона преко леша свог брата Атреја, али то није сметало Егисту да себе сматра законитим наследником престола, а увидео је да су његове шансе, да се докопа престола, веома мале када је Атрејев син, Агамемнон, убио Тијеста и ступио на престо Микене.

Повукавши се, Егист је у тајности припремао план како да свргне Агамемнона, а таква прилика му се указала када је краљ Микене, Агамемнон отишао у Тројански рат. Егист се није прикључио многобројним јунацима и војницима који су тежили ратној слави и кренули у рат, већ је, док је Агамемнон био далеко, а он се осетио сигурним, почео са посетама Агамемноновој жени Клитемнестри. Како је време пролазило, Егист је све више времена проводио са Клитемнестром, да би се и преселио код ње да јој помогне у владању. Егистова намера није била само да јој помогне у владању, већ и да је својом слаткоречивошћу заведе, што му је на крају и успело, а затим јој је предложио план како да се ослободе Агамемнона, ако он не погине у Тројанском рату, на шта је Клитемнестра пристала.

Пре него што је отишао у рат, Агамемнон је обећао Клитемнестри да ће је на време обавестити ос вом срећном повратку, и то ватром са највишег брда у Арголском заливу. Када је то, Егист сазнао од Клитемнестре, поставио је своју стражу која му је јавила о доласку Агамемнона, а он је приредио свечану гозбу у част краља. У гостинској соби је сакрио дванаест својих војника, који су на дати знак напали Агамемнона и његову стражу, и мучки их убили за столом.

После убиства Агамемнона, Егист се оженио Клитемнестром, а себе прогласио за краља Микене. Владао је седам година и то чврстом и окрутном руком, јер му народ никада није опростио убиство свог славног краља, а тада је дошла освета. Орест, Агамемнонов син, уз помоћ своје сестре Електре је убио Егиста.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]