Ханс Кристијан Грам

С Википедије, слободне енциклопедије
Ханс Кристијан Грам
Лични подаци
Датум рођења(1853-09-13)13. септембар 1853.
Место рођењаКопенхаген, Данска
Датум смрти14. новембар 1938.(1938-11-14) (85 год.)
Место смртиКопенхаген, Данска
ОбразовањеУниверзитет у Копенхагену
Научни рад
Пољебактериологија

Ханс Кристијан Јоаким Грам (дан. Hans Christian Joachim Gram; 13. септембар 185314. новембар 1938) је био дански бактериолог. Био је син Фредерика Теркела Јулијуса Грама, професора права, и Лујзе Кристијане Роулунд.

Грам је студирао ботанику на Универзитету у Копенхагену и био је асистент на предмету ботаника код зоолога Јапетуса Стенструпа. Његове биљке увеле су га у основе фармакологије и употребу микроскопа.

Уписао је медицински факултет 1878. године, а дипломирао је 1883. године. Путовао је по Европи између 1878. и 1885. године. У Берлину је 1884. године развио методу за разликовање две велике групе бактерија. Ова техника, бојење по Граму, и данас представља стандардну процедуру у медицинској микробиологији.

Године 1891, Грам је постао предавач фармакологије, а касније те године је постао професор на Универзитету у Копенхагену. Године 1900, дао је оставку на место шефа катедре за фармакологију како би постао професор медицине.

Бојење по Граму[уреди | уреди извор]

Дело због којег је стекао међународну репутацију било је развој методе за бојење бактерија. То бојење је касније играло велику улогу у класификацији бактерија. Грам је био скроман човек и у својим првобитним публикацијама је написао „Стога сам објавио ту методу, иако сам свестан да је још увек фалична и несавршена; надам се да ће се у рукама других истраживача испоставити као корисна."

Остала дела[уреди | уреди извор]

Његова првобитна дела тицала су се проучавања црвених крвних зрнаца код мушкараца. Био је међу првима који су преопознали да су макроцити карактеристични за пернициозну анемију.

Пошто је постао професор медицине 1900. године, објавио је четири тома клиничких предавања, која се веома користе у Данској.

Грам се пензионисао 1923. године.

Литература[уреди | уреди извор]