Црвени виноград

С Википедије, слободне енциклопедије

Црвени виноград
De rode wijngaard
Црвени виногради близу Арла
УметникВинсент ван Гог
Година1888.
ПравацПостимпресионизам
ТехникаУље на платну
Димензије75 × 93 cm
МестоПушкинов музеј, Москва

Црвени виноград (хол. De rode wijngaard) је дело холандског сликара Винсент ван Гога. Насликана је у новембру 1888. године, техником уље на платну. Позната је по томе што је то једина слика коју је сликар успео да прода за живота.

О слици[уреди | уреди извор]

Ово дело је урађено за време његовог боравка у граду Арл, на југу Француске. Иако је тамо провео кратак период живота, од фебруара 1888. године до маја 1889. године, то се сматра најпродуктивнијим у читавом уметниковом животу. Ван Гог је био инспирисан околним пејзажем, погледом на град и село. Сликајући ово дело користио је сећање и имагинацију, јер се налазио у Жутој кући, у потпуности удаљен од винограда. У писму свом брату Теу 2. октобра 1888. године наговестио је да ће сликати тај виноград, описујући притом своје одушевљење истим.

Власништво[уреди | уреди извор]

Црвени виноград је први пут изложен на званичној изложби групе Les XX, 1890. године у Бриселу. Тада бива продата Ани Бок за 400 франака, што би садашњом проценом износило 800-850€.[1] Она је била сликарка импресионизма, чланица групе Les XX, а позната и као уметнички мецена из Брисела. Била је сестра Еуџина Бока, такође импресионистичког сликара и пријатеља Ван Гога, те је том куповином желела охрабрити и подстакнути Винсента како би наставио са стварањем. Ову слику је чувала у салону мистике, заједно са осталим знаменитим сликама постимпресиониста, где су често били организовани концерти и соло наступи.[2]

Касније слика прелази у руке познатог руског колекционара Сергеја Шчукина, да би данас била власништво Пушкиновог музеја у Москви.[3]

Физичке карактеристике[уреди | уреди извор]

Димензије овог дела су 75 са 93 cm, техника је уље на платну. Тематика овог дела је пејзаж. Коришћени ликовни елементи су претежно боје, облици и контраст.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Винсент Вилијам ван Гог, znanje.org. Приступљено 16. августа 2014.
  2. ^ World's most valuable Paintings (Највредније слике на свету), annaboch.com. Приступљено 16. августа 2014.
  3. ^ Винсент ван Гог - биографија, ivanaicky96.wordpress.com. Приступљено 16. августа 2014.[непоуздан извор?]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]