Портал:Уметност

Из Википедије, слободне енциклопедије

Портал Уметност

Nuvola apps kcoloredit.svg

Уметност је људска делатност или производ људске делатности која има за циљ стимулисање људских чула као и људског ума и духа; према томе, уметност је активност, објекат или скуп активности и објеката створених са намером да се пренесу емоције или/и идеје. Осим ове дефиниције, не постоји ни једна друга општеприхваћена дефиниција уметности, с обзиром да је дефинисање граница уметности субјективан акт, а потреба за уметношћу се обично назива људском креативношћу.

Областиуреди

ПОРТАЛИ
Two bookshelves full of books belonging to Unitedmissionary (2010).jpg
DuplexScaling.jpg
Comiclogo.png
Књижевност Музика Стрип
ЧЛАНЦИ
ING House Amsterdam.JPG
Film reel.svg
Rembrandt van rijn-self portrait.jpg
Edgar Germain Hilaire Degas 033.jpg
Архитектура Филм Сликарство Глума

Изабран чланакуреди

Микеланђело

Франсиско Хосе де Гоја и Лусијентес (шп. Francisco Jose de Goya y Lucientes) (рођен 30. марта 1746 у Фундетодосу, Шпанија - умро 16. априла 1828, у Бордоу, Француска), био је велики шпански сликар, цртач и графичар. Његово дјело је огледало шпанске историје времена у којем је живио. Касније ће снажно утицати на умјетнике 19. и 20. вијека. У серији графика под именом Ужаси рата (шп. Los desastres de la guerra, 1810-14), Гоја приказује ратне трагедије узроковане Наполеоновом инвазијом на Шпанију. Међу најпознатијим Гојиним сликама су Гола маја (шп. Maja desnuda) и Обучена маја (шп. Maja vestida), обе из периода од 1800. до 1805. године, (данас у Музеју Прадо у Мадриду).

Више о Гоји ...

Изабрана сликауреди

Goya Maja naga2.jpg
Франсиско Гоја: „Гола маја“

Да ли сте знали да ... уреди

Потребно урадити уреди

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала уметност, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области уметност недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребни чланци:
- Електронска уметност - Нова уметност - Интернет уметност

Потребно средити:
- Српско сликарство - Римска књижевност

Потребно проширити:
Биографија - Гусле - Морис Шевалије - Пејзаж - Илузија - Неоимпресионизам - Оркестар - Пунтиљизам - Хипереализам - Видео уметност Анимација

Обавештењауреди

  • Уколико пишете неки чланак клицу везан за уметност, на дно додајте шаблон {{клица-уметност}}. Овај шаблон користите само ако не можете да га замените са шаблоном из посебне гране уметности.

Остали портали

Портал