Атриовентрикуларни блок III степена

С Википедије, слободне енциклопедије
Атриовентрикуларни блок трећег степена
СинонимиComplete heart block
ЕКГ са комплетним блоком
Специјалностикардиологија
СимптомиВртоглавица, несвестица, кратак дах, изненадна срчана смрт
Узроцифиброза у проводном систему срца, инфаркт миокарда, после кардиохирургије, лекови, вагални тонус, поремећаји електролита
Дијагностички методелектрокардиограм
Лечењепејсмејкер

Атриовентрикуларни блок трећег степена настаје када је сигнал између срчаних преткомора и комара потпуно блокиран што резултује изостајањем комуникације између њих. Ниједан од сигнала из преткомора не стиже до комора. Како nа ЕКГ-у не постоји веза између P таласа и QRS комплекса, то значи да P таласи и QRS комплекси нису у односу 1:1,[1] јер се импулси не преносе у коморе, тако да P таласи имају један ритам, а QRS комплекси други, независан ритам.

Како је АВ блок трећег степена најтежи од сва три типа АВ блок таквим пацијентима потребан је хитан третман укључујући, али не ограничавајући се искључиво на пејсмејкер.[2]

Епидемиологија[уреди | уреди извор]

Иако су АВ блокови прилично чести, АВ блок трећег степена је релативно редак.[3] Чини се да је инциденција у општој популацији ниска, отприлике 0,02% до 0,04%.[4]

С обзиром на етиологију болести, инциденција међу наизглед здравим и претпостављено асимптоматским особама је ниска чак 0,001%.[5] Слично томе, када се посматрају људи са већим оптерећењем болести, инциденца се повећава и показујући инциденцу од 1,1% код оних са шечерном болести 0,6% и код оних са хипертензијом.[6]

Етиологија[уреди | уреди извор]

Први и други одвод на ЕКГ показују потпуни АВ блок. Имајте на уму да P таласи нису повезани са QRS комплексима (PP интервал и QRS интервал су константни), што показује да су преткоморе електрично одвојене од комора. QRS комплекси представљају ритам бекства који произилази из коморе.
Преткоморска тахикардија са потпуним АВ блоком и резултирајућим бекством споја

Како код атриовентрикуларни блок III степена постоји комплетни блок у АВ чвору, те се ни један надражај не преноси са преткомора на комору. Преткоморе раде својим ритмом, а коморе независно од преткомора, својим ритмом под утицајем свог водича. Што је ниже локализован водич у коморама, то је нижа његова фреквенца, шири QRS комплекс и нестабилнији ритам. Ако је брзина коморских надражаја већа од преткоморских настаје АВ дисоцијација.

Најчешће се јавља код коронарне болести срца, у акутном инфаркту срца, а може бити и урођен (што је реткост).

Патофизиологија[уреди | уреди извор]

Под својом редовном функцијом, АВ чвор прима импулс од СА чвора. Тај импулс се одлаже у АВ чвору, обезбеђујући да је циклус контракције у атријуму завршен пре него што контракција почне у коморама. Из АВ чвора, електрични импулс пролази кроз Хис-Пуркињеов систем да би активирао вентрикуларну контракцију. Када постоји патолошко кашњење у АВ нодалној проводљивости, то се визуализује на електрокардиограму као промена у PR интервалу. Ова кашњења се јављају у облику АВ блокова, који су првог, другог и трећег степена.

Блок трећег степена је такође познат као потпуни срчани блок. Као што назив имплицира, никакви импулси из СА чвора не доводе се до комора, што доводи до потпуне атриовентрикуларне дисоцијације. СА чвор наставља своју активност у задатом ритму, али коморе се активирају кроз ритам евакуације који може бити посредован_

  • АВ чвором (излаз из споја), једним од фасцикула (фасцикуларни бег)
  • самим вентрикуларним миоцитима (вентрикуларни бег ритам).[7]

Откуцаји срца ће обично бити мањи од 45 до 50 откуцаја у минути, а већина пацијената ће бити хемодинамски нестабилна. Овај ритам не реагује на атропин и телсено вежбање.

Клиничка слика[уреди | уреди извор]

Симптоми: зависе од фреквенце коморе. Ако је она испод 40/мин настаје умор, несвестица и губитак свести. Уз то се јављају и симптоми основне болести нпр. болови у грудима, отежано дисање, едем плућа итд.

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Дијагноза се углавном заснива на анализи ЕКГ-а у 12 одвода. Пацијент са АВ блоком трећег степена ће вероватно имати P таласе који не одговарају QRS комплексима заједно са брадикардијом.

Терапија[уреди | уреди извор]

Асимптоматски конгенитални АВ блок III степена не захтева терапију, али захтева контрола тока.

Симптоматски конгенитални АВ блок III степена лечи се имплантацијом пејсмејкера.

Симптоматски стечени АВ блок III степена захтева имплантација пејсмејкера у циљу превенцију напада Адамс-Стоксовог синдрома.

Прогноза[уреди | уреди извор]

Прогноза пацијената са потпуним срчаним блоком је генерално лоша ако је без терапије.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Brucato, A.; Previtali, E.; Ramoni, V.; Ghidoni, S. (2010-06-01). „Arrhythmias Presenting in Neonatal Lupus”. Scandinavian Journal of Immunology. 72 (3): 198—204. ISSN 0300-9475. doi:10.1111/j.1365-3083.2010.02441.x. 
  2. ^ Sohoni A, Perez B, Singh A (2010). "Wenckebach Block due to Hyperkalemia: A Case Report". Emerg Med Int. 2010: 879751.
  3. ^ Benjamin EJ, Blaha MJ, Chiuve SE, Cushman M, Das SR, Deo R, de Ferranti SD, Floyd J, Fornage M, Gillespie C, Isasi CR, Jiménez MC, Jordan LC, Judd SE, Lackland D, Lichtman JH, Lisabeth L, Liu S, Longenecker CT, Mackey RH, Matsushita K, Mozaffarian D, Mussolino ME, Nasir K, Neumar RW, Palaniappan L, Pandey DK, Thiagarajan RR, Reeves MJ, Ritchey M, Rodriguez CJ, Roth GA, Rosamond WD, Sasson C, Towfighi A, Tsao CW, Turner MB, Virani SS, Voeks JH, Willey JZ, Wilkins JT, Wu JH, Alger HM, Wong SS, Muntner P., American Heart Association Statistics Committee and Stroke Statistics Subcommittee. Heart Disease and Stroke Statistics-2017 Update: A Report From the American Heart Association. Circulation. 2017 Mar 07;135(10):e146-e603.
  4. ^ OSTRANDER LD, BRANDT RL, KJELSBERG MO, EPSTEIN FH. ELECTROCARDIOGRAPHIC FINDINGS AMONG THE ADULT POPULATION OF A TOTAL NATURAL COMMUNITY, TECUMSEH, MICHIGAN. Circulation. 1965 Jun;31:888-98.
  5. ^ JOHNSON RL, AVERILL KH, LAMB LE. Electrocardiographic findings in 67,375 asymptomatic subjects. VII. Atrioventricular block. Am J Cardiol. 1960 Jul;6:153-77.
  6. ^ Movahed MR, Hashemzadeh M, Jamal MM. „Increased prevalence of third-degree atrioventricular block in patients with type II diabetes mellitus”. Chest. 128 (4): 2611—4. октобар 2005. .
  7. ^ Kashou AH, Goyal A, Nguyen T, Ahmed I, Chhabra L. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Feb 24, 2023. Atrioventricular Block

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Класификација
Спољашњи ресурси


Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).