Бигфут

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бигфут

Бигфут (енгл. Bigfoot), још називан и Сасквоч (енгл. Sasquatch), велико је мајмунолико створење које наводно лута у дивљинама Сједињених Америчких Држава и Канаде, посебно око Великих језера, Тихог океана, Стењака и на северозападу и југу САД.

Бигфут се описује као крупно човјеколико биће обрасло длаком, јаког торза и висине 2-3 метра. Глава му је мала и усиљено према врху, без истакнутог врата и чела. Очи су му мале, а над њима налази се јаки коштани гребен. Длака је релативно кратка и кудрава, тамнија код млађих примерака, а црвенкаста код старијих. Биће има карактеристична велика стопала (енгл. Bigfoot), чији су отисци величине до четрдесетак центиметара[1].

Бигфута су виђали још и амерички Индијанци на западној обали Северне Америке у претколумбовске време. Индијански називи за то створење разликовали су се од племена до племена. Тако су припадници племена Лума, Бигфута звали Тs'emekves, племена која су живеле око планине Ст. Хелен звали су га Sкооcооm, а најпознатије Индијанско име је саскуатцх, које су измислили припадници племена Халкомелем. У Индијанским причама Бигфут је опасни канибал који терорише села. Први јачи доказ о постојању његову пронашао је Ерик Шиптон 1951. године. Био је то отисак за којег је он сматрао да припада Јетију, дивљем човеку с Хималаја. Најпознатији и најјачи доказ о постојању његову је филм који су снимили трагачи за Бигфута, Роџер Патерсон и Роберт Гимлин, 20. октобра 1961. у Блаф Крику, у Калифорнији. Та је снимка и данас предмет разних расправа[2][3]. Предложене су разне врсте животиња како би се објаснила виђења Бигфута, али ниједна тврдња није доказана. Криптозоолози, Бигфута објашњавају неоткривеном врстом мајмуна, а неки који верују у Бигфута објашњавају га разним паранормалним феноменима[4]. Научне заједнице одбацују постојање Бигфута, јер нема доказа о постајању било каквог сличног створења. Поред тога неки људи верују да је Бигфут заправо ванземаљско створење[5]. Постоји неколико организација које су посвећење хватању Бигфута у Сједињеним Америчким Државама[6][7].

Референце[уреди]

  1. McEwan, Karl S., str. 263.
  2. Earls, Stephanie. „Bigfoot hunting“. Archived from the original on 29. 1. 2010. Приступљено 2. 1. 2010.. 
  3. „Sasquatch“. Encyclopædia Britannica. 2008. 
  4. Boston, Rob (December 2003). „Scenes from a Bigfoot Conference“. Skeptical Inquirer Приступљено 19. 8. 2008.. 
  5. Stewart, Robert B. (2007). Intelligent design: William A. Dembski & Michael Ruse in dialogue. стр. 83. ISBN 9780800662189. 
  6. Coleman, Loren (2003). Bigfoot!:The True Story of Apes in America. Simon and Schuster. стр. 233. ISBN 978-1-4391-8778-4. 
  7. „BFRO Animal Planet“. Discovery Communications, LLC Приступљено 24. 1. 2014.. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]