Влада Канић

С Википедије, слободне енциклопедије
Влада Канић
Лични подаци
Пуно имеВладислав Канић
Датум рођења(1941-11-18)18. новембар 1941.
Место рођењаЗемун, Краљевина Југославија
Датум смрти5. јун 2023.(2023-06-05) (81 год.)
Место смртиСтавангер, Норвешка
Занимањепесник и кантаутор
Музички рад
Жанршансона

Владислав Влада Канић (Земун, 18. новембар 1941Ставангер, 5. јун 2023) био је српски песник и кантаутор. Аутор је песме „Има један кућерак у Срему”, незваничне химне Срема.

Биографија и каријера[уреди | уреди извор]

Рођен је од оца Милана (модног кројача) и мајке Мире (домаћице) у Земуну, у Господској улици, 18. новембра 1941. године. Канић је већ био афирмисани музичар када се преселио у Норвешку 1968. године, али се настанио као грађевински инжењер у Ставангеру.

У Норвешкој се оженио Норвежанком, Евом Иверсен (која је преминула у 47. години живота), и добио троје деце, Марка, Елизабету и Еву. Његов син Марко Иверсен Канић је позоришни и филмски глумац.[1]

Аутор је песме „Има један кућерак у Срему” која је настала 1968. године у једном даху.

Канић је 2001. издао албум En passant med aksent на којем свира музику са јасним асоцијацијама на Балкан и на ромску музику. Многи текстови овде говоре о југословенским ратовима и расположењу и емоцијама које рат носи са собом.

Канић је на албуму имао пратеће музичаре из Симфонијског оркестра „Ставангер”, као и Гјертруд Øкланд и друге. Бергенс Тиденде је истакао Канићеву „музичку индивидуалност”, коју карактеришу „његови емотивни изрази преношени упорним гласом и прелепим, норвешким текстом”. Норвешки лист „Варт ланд” (Наша земља) такође је веровао да је Канићев албум важан и добро пренет, са „топлим, лепим гласом и шармантним акцентом” и стиховима који су „поетски лепи и са дозом ироније”.

За све песме писао је текстове и музику а понекад и аранжмане. Писао је текстове за Кемала Монтена, Звонка Богдана и многе друге.

Из Норвешке се вратио у Србију 2004. године. Преминуо је 5. јуна 2023. године.[2]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

  • Кућерак у Срему (Војводина мјузик, 2004)
  • Панонско сновиђење (ПГП-РТС, 2012)
  • У нигдини (ПГП-РТС, 2016; уз пратњу групе Апсолутно романтично)

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]