Гопник

С Википедије, слободне енциклопедије
Стереотипни гопник

Гопник (рус. го́пник)[1] је погрдан стереотип који описује одређену поткултуру у Русији, Украјини, Бјелорусији, као и у неким другим бившим совјетским земљама. Термин је везан за младог човјека или жену, који углавном припада нижој класи, станује у приградским крајевима (обично испод 25 година живота).[2] За њих се најчешће веже и низак степен образовања, као и низак или никакав прилив новчаних средстава. Назив за женског припадника овог друштва је „гопница” (рус. го́пница), а термин који означава више припадника овог друштва је „гопота” (рус. гопота́). Гопничка поткултура своје коријене вуче још из Руске Империје, али је у многим градовима Совјетског Савеза еволуирала током 20. вијека.[3][4]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Појам „гопник” је највјероватније настао од руског назива за уличну пљачку (рус. Гоп-стоп).[5]

Такође, могуће је да термин вуче коријене из скраћенице „ГОП”, која у слободном преводу с руског језика значи „градско удружење љубави”. Према рјечнику објашњења руских појмова, ријеч „гопник” се може повезати и са руским глаголом „гопати”, што у преводу на српски језик значи „спавати на улици”.[5]

Стереотипи везани за изглед и понашање[уреди | уреди извор]

Гопници су често представљени као људи који чуче на разним мјестима и површинама; испред зграда, школа, игралишта и других сличних објеката.[6] Чучање је посљедица вјежбања одређених „гопника” који су боравили у затвору; на тај начин су избјегавали сједење на хладним површинама.[7]

Гопници се најчешће могу видјети одјевени у Адидас тренерке, са препознатљивим трима тракама, које су постале веома популарне током Олимпијских игара 1980. године у Москви, јер су их тада носили спортисти Совјетског Савеза.[8] Омиљене грицкалице су им сјеменке сунцокрета, нарочито код украјинских и руских гопника. Такође, често носе равне капе — сличне чувеним италијанским капама, као и Адидас руксаке, торбе и слично.

Гопници се често вежу за јефтин алкохол, као што је вотка лошег квалитета, свијетло пиво и јефтине цигарете.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Множине на руском „гопники”, „гопота” и „гопари”.
  2. ^ Beiträge der Europäischen Slavistischen Linguistik (POLYSLAV). O. Sagner. 2005. ISBN 978-3-87690-924-0. Beiträge der Europäischen Slavistischen Linguistik (POLYSLAV)., Volume 8. 2005. ISBN 978-3-87690-924-0. стр. 237.
  3. ^ „Slav Squat – Russian Disturbing Street Trend”. Архивирано из оригинала 28. 08. 2018. г. Приступљено 22. 10. 2018. 
  4. ^ „Russia's original gangstas: meet the gopniki”. 2010. 
  5. ^ а б „Британский исследовательский центр предлагает отказаться от слова "гопник". Англия, Великобритания: энциклопедия, новости, фото. Всё об Англии и про Англию. Аделанта. 17. 07. 2008. Приступљено 30. 08. 2013. 
  6. ^ Flynn, Moya; Kay, Rebecca; Oldfield, Jonathan D. (2008). Trans-national issues, local concerns and meanings of post-socialism: insights from Russia, Central Eastern Europe, and beyond. University Press of America — преко Google Books. 
  7. ^ Ханипов Р. «Гопники» — значение понятия, и элементы репрезентации субкультуры «гопников» в России // „Social Identities in Transforming Societies”
  8. ^ „Why is Adidas so Popular Among Russians?”. 04. 01. 2015. Архивирано из оригинала 06. 05. 2017. г. Приступљено 22. 10. 2018. 

Литература[уреди | уреди извор]