Грб општине Жагубица

С Википедије, слободне енциклопедије
Жагубица
Верзије
Средњи грб општине Жагубица
Мали грб општине Жагубица
Детаљи
НосилацОпштина Жагубица

Грб општиине има три нивоа: основни, средњи и велики грб.

Блазон основног грба гласи: Штит оперважен златном, раздељен двема дијагоналним златним гредама у облику ћириличног слова Х,образујући 4 поља, у врху црвене боје, лево и десно плаве боје и у основи сребрне боје, са два сребрна крста у левом и десном пољу и три таласасте греде плаве боје у доњем пољу.

Блазон Средњег грба гласи: Основни грб надвишен сребрном бедемском круном са три видљива мерлона. Испод грба исписано је на плавој траци белом бојом име општине.

Блазон Великог грба гласи: Основни грб надвишен сребрном бедемском круном са три видљива мерлона. Леви и десни чувар штита је бели пропети вук, окренут главом од штита. Између чувара и штита о тло су ослоњена златом окована копља са којих се у поље вију златно ресама оперважене заставе и то: десно народна застава Републике Србије, а лево застава општине Жагубица (раздељен у двема дијагоналним златним гредама у облику ћириличног слова Х, образујући 4 поља, у врху црвене боје, лево и десно плаве боје и доле сребрне боје оперважен златном). Испод грба исписано је на плавој траци белим словима име општине. [1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Статут Општине”. Архивирано из оригинала 06. 10. 2019. г. Приступљено 03. 02. 2020.